Veszélyes gyerekek

Egy fénykép láttán néha azt mondja az ember, hogy de hát ezt már láttam. Tízszer, százszor is, mintha hónapok óta, bármerre nézek, ez a látvány köszönne vissza a médiából. Mert mindenhez hozzá lehet szokni. Nincs az a borzalom, ami ne tudna beépülni a mindennapokba.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Most éppen menekülthelyzet van. Emberek ezrei tapossák a hideg tavaszi sarat a macedón–görög határon, az idomeni menekülttáborban vacognak a cúgos sátraikban, nincs elég ennivaló, gyógyszer, ruha. Európa tehetetlen, nem tudja, mit csináljon velük, beengedni és hazaküldeni is képtelen őket. A férfiakban nő a feszültség, az asszonyok kétségbeesnek, a gyerekeket legyűri a fáradtság és a betegség.

A helyzet reménytelen. Csak a névtelenek látják egyszerűnek: az interneten nyomuló kommandó, amely bármiben és annak ellenkezőjében és képes tökéletesen egyetérteni a kormánnyal. Ha kerítést épít, abban, ha válsághelyzetet hirdet, abban, ha a megoldáskeresésnek még a látszatát sem keltve dacosan homokba dugja a fejét, akkor meg abban. Mi mi vagyunk, ők ők, és nekünk nincs közünk hozzájuk. Nincsenek is. Amit látunk, ami mindenhonnan zuhog, az meg csak egy fénykép.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.