Veszedelmes levelek az Eötvös utcában

Harmadszorra rendezik meg a Feszt-Festet, az öntevékeny színjátszó társulatokat bemutató fesztivált a hétvégén. A Magyar Szín-Játékos Szövetség évadnyitásként nyolc amatőr szín-házi előadást hoz el Budapestre, amelyeket az Eötvös 10-ben nézhetünk meg. Érdekessége a rendezvénynek, hogy az országos versenyeken a legjobb helyezéseket elért társulatok lépnek majd fel.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség neve is játékos: a szín-játékos egyrészt a színházat jelenti, másrészt színen játszót, azaz bábost. Tevékenységüket az amatőr színjátszáshoz sorolhatjuk, bár jobban szeretik az öntevékeny, nem-hivatásos színjátszók megnevezést.

Ez a két szó hűen leírja a szövetség küldetését, mert a társulatok önmagukat szervezik, a szervezet inkább koordinátori szerepet tölt be. Feladatai közé tartozik az országos színjátszó fesztiválok szervezése és támogatása. Ez főleg vidéken, a kisebb településeken fontos, mert nem minden helység rendelkezik kőszínházzal, így általában vándortársulatok, vagy öntevékeny csoportok szoktak játszani a helyieknek.

Ezek a csoportok regionális versenyeken indulnak, ahol egymást is megismerik és párbeszéd indulhat el közöttük. Továbbá a fesztiválokon szakmai zsűri előtt tesztelhetik a tudásukat, visszajelzést kaphatnak arról, hogy jó irányba haladnak-e. A Feszt-Fest ezután lép képbe, az előző évad legkiválóbb előadásait mutatja be a fővárosi közönségnek. Az előadások közötti szünetekben interaktívvá válik a rendezvényt, a közönség az alkotókkal és a zsűrivel beszél-gethet vagy éppen vitázhat a darabokról. A nézők beszélgetőtársai Kárpáti Péter és Rusznyák Gábor rendező, valamint Solténszky Tibor dramaturg, akik jó ideje figyelemmel követik az öntevékeny színjátszókat.

Az idei fesztiválon határon túliak és diákszínjátszó társulatok is képviseltetik magukat. Mind a két napon, délután kettő órakor a Hunyadi téren hírverő előadásokat tartanak. Szombaton Arany János A bajusz című művét, vasárnap pedig Tabarin Veszedelmes levelek című komédiáját tekinthetik meg az érdeklődők. Délután három órától estig követik egymást a fellépések, Szerbiából, Szlovákiából, Szigetszentmiklósról és Bázakerettyéről is érkeznek előadások.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.