Vértálak, sétapálcák, tahiti gyöngyök a 12. Falk Arton

Tizenkettedik alkalommal fog össze Pest patinás galériás negyede, hogy a Falk Miksa utca és környéke egy napra ismét a művészetkedvelő sétálóké lehessen. Május 5-én, szombaton újra megnyílnak a galériák, a régiségboltok, sátrak települnek az utcára.

A 12. Falk Art Fórum antik és modern művészeti fesztivál különlegessége az ingyenes műtárgybecslés lesz. Ezen a napon bárki elhozhatja otthon őrzött régiségeit, műtárgyait, hogy szakértőkkel felbecsültesse az értéküket, és megismerje a tárgyak korát, történetét. A szervezők segítenek abban, hogy minden tárgy értő kezekbe kerüljön. Számos galéria anyagát - művészettörténészek vezetésével - tekinthetik meg az érdeklődők ezen a napon, legyen az antik műtárgyak gyűjteménye vagy kortárs kiállítás.

Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa ezüst ötvöstárgyakról mesél a Nagyházi Galériában, míg Saly Noémi Budapest-történész, aki sokunkat elvarázsolt már fővárosi történeteivel, a Falk Miksa utcán vezeti végig az érdeklődőket.

A Moró Antik magángyűjtők anyagából rendez vértál kiállítást. Ezzel a hátborzongató névvel tetszetős sárgaréz edényeket illet a szakzsargon, amelyek biztos stílusuk és magas szintű technikai tudást feltételező kivitelezésük miatt igen kedveltek a gyűjtők körében. A tárlaton bemutatott közel ötven darab némelyike több mint ötszáz éves.

A Biksady Galéria Tükröződések címmel mutatja be Kyan Smith kortárs alkotó egyéni kiállítását, amelyen a művész társaságában sétálhatunk végig. Bemutatkoznak a fesztiválon a Képzőművészeti Egyetem frissen végzett hallgatói, és kiállítással jelentkezik a szentendrei Malom is.

A Rocaille Galéria különleges ritkasággal csalogatja az érdeklődőket: egy afrikai vízi bivaly bőréből készült ülőgarnitúrát láthatunk. A női és férfi fotelből, illetve asztalból álló szett érdekessége, hogy eredeti tulajdonosa az a Nagy Endre, aki híres vadászként és Afrika-kutatóként megalapította a balatonedericsi Afrika Múzeumot.

Májusban kerül sor a BÁV jubileumi, hatvanadik művészeti aukciójára, amelynek legszebb tételeivel vetítéssel egybekötött előadáson ismerkedhetünk a Falk Art Fórum délutánján. Kőbe vésett selymek, öltözetek és ékszerek Angkorban címmel pedig Száva Borbála történész, muzeológus tart majd előadást a BÁV-ban.

Sétabotok című, saját kiadású kötetét mutatja be a Bujanovics Régiségbolt. A gazdagon illusztrált, igényes könyv képanyagából csemegézve az eredeti műtárgyakat is megnézhetjük, kézbe vehetjük, a szerző kommentárjaival.

A Dénes Galériában Dénes Sándor a 21. század nemzetközi műtárgypiacáról árul el szakmai titkokat, a mindig egyedi újdonságokkal előrukkoló Wladis Galéria üvegkiállítással készül.

A Missionart a Falk Art Fórumra időzíti Ujj Zsuzsi kiállításának megnyitóját. A magyar zenei és művészeti underground izgalmas alakjáról van szó. Ujj Zsuzsi költő, performer és előadóművész egy személyben, műveiben a vizuális művészetek, a zene és a költészet egybefonódva jelennek meg.

A FAF visszatérő látogatói biztosan nem lepődnek meg azon, hogy Hári Anikó csöppnyi ékszerboltja ezúttal is igazi szakmai unikummal készül a fesztiválra. Falvay Balázs ötvös, a Tahiti Gyöngyverseny egyik hazai nyertese és nemzetközi helyezettje mutatja be saját tervezésű és készítésű, egyedi ékszereit.

A Haas Galéria Kecskeméti Kálmán 70. címmel rendez kiállítást a festőművész születésnapja alkalmából. A méltán népszerű Remekművek – Remek művek sorozat ezúttal Littkey György egyik kimagasló színvonalú művét mutatja be. Megszokhattuk, hogy a galéria hangulatos belső udvarában a Haas Daléria zenés műsora szórakoztatja a vendégeket, így lesz ez most is. A „gangversenyen” ezúttal Fekete Jenő blues énekes és gitáros lép fel.

Zenének máshol sem leszünk híján. Fiatal jazz tehetségek bukkannak fel az utcán, olykor meglepetésszerűen. Fellép Váczi Eszter és a Quartett, valamint a Pátkai Rozina és Tóth Mátyás duó. Utóbbi páros a brazil bossa nova stílus hangulatát varázsolja a fesztiválra. Hallhatjuk a Duande duót, és jazz szól majd a Tóth Kocsma előtt is. A Tóth Aladár Zeneiskola növendékeinek műsorát Lukácsházi Győző, a Bonbon Matiné ötletgazdája vezeti, a tőle megszokott lelkesedéssel.

Bemutatkozik a januári indulása óta egyre népszerűbb Falk Art Fórum Baráti Kör is. A minden alkalommal látogatók ezreit vonzó Falk Art Fórum fesztivál szervezőinek új kezdeményezése révén a művészet iránt érdeklődők immár egész évben ismerkedhetnek antik és modern műtárgyakkal, szakemberek és műkedvelők kellemes társaságában.

A fesztivál minden programja ingyenes, ahogyan FAF saját újságja, a helyszínen beszerezhető Falk Art Kurír is az. A kiadvány sokak kedvence, hiszen nem csupán a fesztiválprogramról tájékozódhatunk belőle, a galériákról, régiségboltokról, művekről és művészekről szóló cikkek között is érdemes böngészni

Falk Art Fórum
Falk Art Fórum
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.