Vérségi alapon nem kötök szerződést!

A halál az egyetlen megdönthetetlen demokrácia – mondja Kornis Mihály. Az íróval a Nol Presszóban arról beszélgettünk, valóban volt-e Magyarországon a rendszerváltozás után húsz év demokrácia, és hogyan értékeli az elmúlt évet. Ez látható a videóban, aki többre kíváncsi, elolvashatja, mi maradt ki belőle.

– Kivel kötne vérszerződést?

– Senkivel. Vérségi alapon nem kötök szerződést. Utoljára hatéves koromban, a szomszéd kislánnyal meg a legjobb barátommal csináltam ilyet. Aláírtunk egy papírt, kölnisüvegbe dugtuk, és elrejtettük az egyik bútor mögé. Igazság szerint: akkor is nagyon gusztustalannak találtam ezt. Ha azt kérdezi, van-e olyan ember, akiért az életemet adnám, először a feleségem jut eszembe. De ahogy ismerem magam, ha bárki mellettem nagyobb bajba kerülne, mint amiben én vagyok, megpróbálnám megmenteni, hiszen ezt tenné a feleségem is.

– Azt nyilatkozta, az infarktust nem kerülhette el, csak épp megúszta. Mire emlékszik belőle?

– Nem volt tipikus infarktusom, azt hittem, hogy megakadt valami a torkomon. Enyhe szúrást éreztem, és azt: jé, most lehet, hogy elájulok! Pedig erre még nem volt példa. Mikor már a mentők vittek, kitágult a tudatom. Sok mindent láttam és gondoltam át egyszerre. Kicsit olyan volt, hogy most kivisznek a „színpadról”, de egy atyaian biztos karon ülök. A halálnak nincs jelentősége ahhoz képest, hogy én - ami nem a Kornis Mityu, hanem az a valaki, akivel együtt vagyok egy nagy „Vagyok”-ban: VAN. Ezt tanultam a halálközelségből. Valószínűleg minden betegség próbatétel, iskola, vizsga, amelyet vagy túlélek, vagy megbukom. Sokat szenvedtem tízéves koromig. Addig, amíg meg nem értettem, hogy akkor kerülök jobb helyzetbe, ha tanulok belőle. Ha az ember túléli, élmény egy szívinfarktus is.

– Átfutott az agyán, hogy esetleg meghal?

– A halál az egyetlen dolog, amitől – szerintem – nem kell félni. A hosszú betegségtől a vége-hossza nélküli agóniától, vagy attól, ami ma a világ, annál inkább.

– Szeret felfedezni? Akadnak írótanítványai?

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

- Ötödik éve tanítok a Magyar Író Akadémián. Magánelőadásokat is tartok, de oda én magam válogatom a tanítványokat. Élet Tant tanítok. Hetente a görög mitológia, valamint az én élettapasztalataim összevetéséből próbáljuk áttekinteni, miféle tudást igényel a nem biológiai értelemben vett belső élet. Nem adok tanácsot, nem vagyok orvos, előadásokat tartok az élet élményéről. Végül olyasfajta könyvet szeretnék írni mindebből, mint Füst Milán a gólyavári előadásaiból.

– Kiemelt helyen tartja otthon a saját könyveit? Egyáltalán van jelentősége annak, hova pakolja ezeket?

– Egy jó barátunk, aki ért a feng shuihoz, 2000-ben átrendezte az íróasztalom környékét. Baloldalamon kell lennie például eddig megírt könyveimnek. Épült is belőle két torony a könyvespolc tetején. A hátam mögül a számomra fontos szellemek néznek az alkotó fejemre, szemben a barátaim fotói a falon. Segít a tudat, hogy a környezetem értelmesen szervezett, baráti védőszellemek vesznek körül. Még csobogóm is van... Lehet, hogy ez marhaság, de azóta tíz könyvet írtam. Annyit, mint addig összesen.

– Azt nyilatkozta: megszabadult a káros szenvedélyeitől, az alkoholtól, a cigarettától és a drogtól. Nem maradt semmi függőség?

– A szerelem.

– Az is káros szenvedély?

– Ez az egyetlen, amit az ember folytathat akkor is, ha már kinn ül a pálya szélén. Világ életemben szerelmes voltam valakibe. Az életbe leginkább. Alighanem aki hozzám jön feleségül, ezzel tisztában van. Érti azt is, hogy mégis ő a feleségem, tehát a jobbik felem, akivel együtt mi vagyunk az egész.

Kornis Mihály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.