Véletlenül került elő a Shakespeare-drámák egyik „első fóliója"

Az 1623-as évben, 7 évvel William Shakespeare halála után adták ki egyben kollégái „vígjátékai, királydrámái és tragédiái" gyűjteményét, mindazokat a darabokat, amelyekről úgy hitték, Shakespare a szerzőjük.
Ennek a kiadásnak egy kivételesen ritka és értékes példányát találta meg egy könyvtáros a franciországi Saint-Omerben, amikor egy tervezett, angolszász szerzők könyveit bemutató kiállítás darabjait akarta összerendezni.

Előszörre – mint mondja – nem is vette észre, mi van a kezében, mert a könyvet pontatlanul katalogizálták, Shakespaere-drámák feltehetően 18. századi gyűjteményeként, ráadásul erősen elhasználtnak, hiányosnak is tűnt. Mindenesetre felvette a kapcsolatot a téma egyik legelismertebb szakértőjével, aki szerencsére éppen Londonban tartózkodott és a részletek meggyőzték arról, hogy érdemes átugrania Franciaországba. Ő azonosította a könyvet első fólióként. Noha a könyv valóban hiányos, így is kivételes értéket képvisel.

Feltehetően a vallásüldözés elől menekülő katolikus papokkal érkezett a lelet Franciaországba és 1789-ig a jezsuiták könyvtárában lehetett, a forradalmi események nyomán kerülhetett közkönyvtárba, ahol 200 évet pihent észrevétlenül. A könyvtárban különben több kivételes értékű könyv is van, például a Gutenberg Biblia egyik példánya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.