Velencei filmfesztivál: Herczog triplája

Mit gondol, most melyik bolygón vagyunk? - kérdezett vissza a veterán Werner Herczog a Mocskos zsaru című versenyfilmjének sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy milyen tapasztalatai vannak a drogokkal.

A kifejezetten bulváros újságírói kérdés pedig némileg jogos volt: a film „hőse" a szabályokat minden elképzelhető módón be nem tartó rendőr (Nicolas Cage hosszú idő után ismét jó), aki hátfájása miatt kényszeres drogfogyasztó. Mindent „bevesz", ami az útjába kerül. Mivel olykor eltúlozza az adagot, hirtelen szürreális dolgokat lát, és visz véghez - például óriási Magnum pisztolyával két öregasszonyt fenyeget meg egy idősotthonban.

A film legjobb jelenetei improvizáltak, vagy Herczog éppen akkor álmodta meg, és pont ettől jó (sőt, egyedi) a Mocskos zsaru: szórakoztató, pláne, hogy a rendező elemeli a film noir műfaji szigorától.

A Mocskos zsaru körülötti pezsgés tartalmaz jó néhány érthetetlen dolgot. Például, hogy miért ugyanaz a címe, mint Abel Ferrara 1992-es klasszikusának, különösen, hogy a két filmnek a producer Ed Pressman személyén túl nincs sok köze egymáshoz, pedig a sajtóban megjelent spekulációk remake-et prognosztizáltak. Erre Ferrara be dühödött, és Cannes-ban azt nyilatkozta, hogy Herczog és Pressman napjai meg vannak számlálva, és pokolra fognak kerülni.

Herczog most azzal vágott vissza, hogy kijelentette: nem is ismer Abel Ferrara nevű embert és egy filmjét sem látta. Minden bizonnyal ő is belátta, hogy azért ezek igencsak kemény szavak, bármekkora művész is. Így megüzente, hogy esetleg várja a szintén Velencében lévő Ferrarát egy üveg viszkire. Hogy megismerkedjenek.

De hogy ne legyen elég Werner Herczogból, és a fél fesztivál róla szóljon, arról Marco Müller gondoskodott. Mivel a fesztiváligazgató minden évben meghív egy meglepetés filmet és ez eddig szinte mindig ázsiai mű volt, tényleg meghökkentő volt, hogy szintén egy Werner Herczog mű kockái kezdtek peregni a szemünk előtt, a David Lynch produceri irányításával készült, Fiam, fiam, mit tettél (My Son, My Son, What Have Ye Done) című produkció. Már csak azért is, mert egy rendező még sosem duplázott a versenyprogramban a Biennale történetében, másrészt pedig a film kínosan gyenge, legrosszabb elegye Lynch és Herczog stílusának.

Mintha minden jó elemet direkt annuláltak volna. Így a Mocskos zsaru díjesélyei is elszálltak. De legalább még egy kisjátékfilmmel is jelen van.

Nicolas Cage Eva Mendes és a rendező Werner Herzog társaságában érkezett
U.S. actor Cage, actress Eva Mendes and German director Herzog arrive on the red carpet during the 66th Venice Film Festival
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.