Velence többmilliós műkincsekből törleszti az adósságait

Értékes műkincsek, köztük Gustav Klimt és Marc Chagall egy-egy művének elárverezésével enyhítene Velence nemrég hivatalba lépett polgármestere, Luigi Brugnaro az észak-olaszországi város súlyos pénzügyi helyzetén - írta pénteki számában az Il Sole 24 Ore című olasz lap.

Az alkotásokat 400 millió eurós (124 milliárd forint) induló áron bocsátanák árverésre, ebből egyedül Gustav Klimt egyik fő műve, a Judit 2 (Salome) című, 1909-ben elkészült és jelenleg a Cá Pesaro galériában látható festménye 70 millió eurót (22 milliárd forintot) ér. A polgármester tanácsadói szerint az árverésre szánt munkáknak nincs kapcsolata Velence művészeihez és kulturális történetéhez.

"Értelmetlen úgy tenni, mintha Olaszország államadóssága nem létezne. Ha le tudjuk faragni ... akkor hatalmas terhet vennénk le a gyermekeink jövőjéről. Ezért Velence felkészült egy olyan gyakorlat bevezetésére, amelyet más városok is követhetnek" - jelentette ki a korábban üzletemberként dolgozó polgármester, aki a művészeti alkotások eladása mellett más, régebben is felmerült, ám soha meg nem valósult megoldásokat is fontolóra vett. Egy ötlet szerint például jegyet kellene vennie a turistáknak a Szent Márk térre és a Rialto városrészre való belépéshez.

"Nem a turisták megadóztatásával akarom túlélni mindezt, ez nem az én stílusom. De egy miénkhez mérhetően egyedülálló város nem tud ekkora problémával egyedül megbirkózni" - hangsúlyozta Luigi Brugnaro. Velence az elmúlt években adta el a Ca' Corner della Regina palotát a Prada divatháznak, míg a Benetton engedélyt kapott a Fontego dei Tedeschi palota bevásárlóközponttá alakítására.

A polgármester szerint a drámai pénzügyi helyzet miatt az is elképzelhető, hogy Velence a jövőben a városi óvodákat sem fogja tudni finanszírozni. Luigi Brugnaro az elkövetkező napokban tárgyal Velence helyzetéről az olasz kormánnyal, a városnak legalább további 40 millió euróra (12 milliárd forint) van szüksége a történelmi épületek fenntartásához és a csatornák takarításához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.