Végre Rattle!

A brit kulturális élet legrosszabbul őrzött titkáról hullott le végre a lepel: a Londoni Szimfonikus Zenekar hivatalosan bejelentette, Sir Simon Rattle lesz az együttes vezetője.

Néhány napja volt hatvanéves a karmester, s a világ első számú zenekara, a Berlini Filharmonikusok éléről érkezik Londonba (2017-es munkába lépése után egy évig párhuzamosan tölti be a két funkciót). Rattle először 22 évesen vezényelte a londoni filharmonikusokat, akkor a zenészek olyan bántóan viselkedtek vele szemben, hogy megfogadta, soha többé nem vállal velük fellépést.

Elhatározását húsz éven át tartotta, közben valóságos csodát művelt Birminghamben a városi zenekarral, és meg tudta győzni az önkormányzatot, építse fel a második legnagyobb brit város Symphony Hallját. Ugyanezt akarja Londonban is. Bár utólag tagadja, hogy a felkérés elfogadásának ez lett volna a feltétele, a City külön önkormányzatát, Boris Johnson főpolgármestert és George Osborne pénzügyminisztert is megnyerte egy új koncertterem tervének, mert sem a háború után felépített Royal Festival Hall, sem az 1982-es Barbican akusztikája nem felel meg a kor követelményeinek.

A zenekar munkába állásáig gazdátlanul fog működni, Valerij Gergiev vezető karnagy nyáron távozik Londonból. „Vlagyimir Putyin elnök személyes barátja” sok bírálatot kapott Londonban, amiért kiterjedt érdeklődése miatt kevés időt szánt zenekari próbákra.

Rattle nagyszabású reformokra készül, részben a barokk repertoár erősítésével, részben kortárs zeneszerzők, köztük Thomas Ades, George Benjamin és Oliver Knussen műveinek műsorra tűzésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.