Vass Lajos:nem adtak és vettek át milliárdos hiányt

Nemhogy 1,3 milliárdos hiánya, hanem 100 milliós maradványa van a Magyar Állami Operaháznak - mondta a dalszínház korábbi főigazgatója, Vass Lajos. Ez az átadás-átvétel után derült ki.

Csökkenő támogatás mellett növekvő előadás- és premierszám, jegy- és bérletbevétel jellemezte az Operaház 2006-2010 közötti időszakát - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Vass Lajos, aki úgy aposztrofálta magát: a valamikori igazgató. A lehetséges műszaki fejlesztések lezajlottak, az Erkel Színház újjáépítési projektje elindult, és az Erkel miatt kieső produkciókat szinte teljes mértékben pótolták. Azt nem tagadta azonban, hiányosságok (és nem hiányok!) bizonyára akadtak.

Vass bejelentette: az átadás-átvételkor készült dokumentumok megerősítik, hogy a dalszínháznak nem negatív a mérlege, sőt, 100 millió forint maradvánnyal zárja az évet.

Szabó Attila, az előző gazdasági igazgató újságírói kérdésre azt válaszolta, mikor elhangzott, hogy az Operaház működését átvizsgáló bizottság 1,3 milliárd forint hiányt tárt fel, rögtön tudták, ez nem valós szám. Ez ugyanis az intézmény ez évadra vállalt kötelezettsége. Azzal viszont nem számoltak az érintettek, hogy bevételeik is vannak, azaz lesznek. Az átadás-átvételnél csak külön kérésre vették számításba ezeket a várható bevételeket.

A sajtótájékoztatón beszéltek a tervezhetetlenségről is, arról, hogy noha egy vagy két évre előre kell megállapodniuk, szerződniük - főleg a külföldi - énekesekkel, a kalkulálható állami támogatásról azonban csak a tárgyi év februárjában értesülnek. És mint kiderült, az sem tűnt mérvadónak, hogy az előző kulturális miniszter három évre előre garantálta a támogatásukat, a büdzsé évről évre csökkent. A Hiller István által megígért plusz háromszázmillió forintos keretet sem kapták meg teljesen, amiből a hazai és külföldi énekessztárokkal meghirdetett Májusünnepet, Fischer Ádám vezénylésére fordítható honoráriumát és a kiemelten költséges bemutatók „plusszforintjait" finanszírozhatták volna. A háromszázmillió forintból tavaly százzal, az idén tizenöttel kalkulálhattak.

Az Erkel Színház bezárásával kapcsolatban Vass Lajos megemlítette, csak egy hónapig volt életveszélyes az épület, a sürgős hibák elhárítása után megnyitották újra a házat, de később, a vastartószerkezet meghajlása után, mikor félő volt, hogy betondarabok esnek majd a nézők fejére, bezáratta. Nyitva tartását amúgy a színház ötven-hatvan százalékos látogatottsága sem támasztotta alá. Az egykori direktor azonban jelentős lépésnek tartja, hogy a korábbi kormány megszavazta, hogy felépítenek egy új multifunkcionális épületet az Erkel helyén. Vassék hittek ebben, noha várható volt, az új kormány ennek nem biztos, hogy eleget tesz.

Elindítottunk valamit, aminek nem értünk a végére - mondta, aki bár sejtette, hogy leváltják, úgy vélte, a munkáját végezheti az évad végéig. Ezt lapunk kérdésére válaszolta, mikor tudakoltuk: miért nem állt fel előbb a székéből, hiszen számíthatott rá, hogy mennie kell.

Szóba került a leváltása körüli iratmegsemmisítési hercehurca, amelyre újfent azt mondta: egyetlen fontos iratot nem darálhatott le önálló akciójában a munkatársa. Nincsenek ilyenek a főigazgatói irodában, és minden hivatalos dokumentumból több példány készül. Azt elismerte: a darálás nem a legszerencsésebb pillanatban történt, noha akkor még nem tudta, miért hívta be másnapra a miniszter.

Azt szintén megtudtuk: közös megegyezéssel távozott főigazgatói posztjáról, még akkor is, ha ez úgy tűnik, megerősíti azokat a vádakat, amelyekkel illették, és amelyeket méltatlannak tart, kikér magának. Hogy munkaügyi bírósághoz fordul-e, nem tudja, megvárja, mi lesz a vizsgálatok eredménye. A jelenlegi átvilágítás részeredményeiről nem kapott eddig információt, noha a grémium vezetése ezt megígért neki.

 

Szűcs Géza államtitkár és Vass Lajos igazgató igyekszik az Operaház évednyitójára. 2010. szeptember 6. Fotó: Reviczky Zsolt
Szűcs Géza államtitkár és Vass Lajos igazgató igyekszik az Operaház évednyitójára. 2010. szeptember 6. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.