Varázslatos mesezene

Yann Tiersen nevét örökre emlékezetünkbe véstük az Amélie csodálatos élete című film után, melynek ő szerezte varázslatos mesezenéjét. November 28-án személyesen kalauzol el bennünket színekkel teli, lélekemelő világába.

Ki ne emlékezne Amélie Poulain bájos történetére? Ki ne emlékezne a világjáró kerti törpére, vagy a fura figurára, aki idegenek eldobott fényképeit gyűjti fotóautómatákból? A film varázslatos képei makacsul összefonódtak a Yann Tiersen komponálta szívmelengető zenével. A dalok óhatatlanul mosolyt csalnak az ember arcára, kedvünk támadna táncra perdülni, színpompás képek tárulnak egyszerre a szemünk elé, és szinte ott érezzük magunkat Amélie mellett, amint egy vak embert vezet bele az életbe.

Persze akadnak komorabb hangvételű alkotások is Tiersen szerzeményei közt. Ilyenek mondjuk a Good bye, Lenin! című német film dalai, vagy a Point Mort című szám. Ezek kissé mélabús hangulata is éppoly magával ragadó, mint a vidámabb darabok, csak épp más pillanathoz illenek. A Point Mort kiváló például esős őszi estéken, amikor otthon, a melegben, a kanapén ülve ízletes, testes vörösbort kortyolgat az ember. Ennek is megvan a maga hangulata. Vagy ott van a Le Matin, azaz a reggel című szám, amely könnyed játékosságával egyszerre gyönyörködtet, de mégis érződik rajta valamiféle szomorúság. A La Plage című dalt hallgatva az ember szinte a szeme előtt látja a tengerparton játszadozó gyerekeket, szinte halljuk a zongora mögött megbúvó gyermekkacajokat, az önfeledt boldogság dallamait.

Tiersen kiválóan játszik zongorán, gitáron, tangóharmonikán, hegedűn és mandolinon is, olykor még énekel is. Az instrumentális zenét örömmel bolondítja meg furcsa, oda nem illőnek tűnő hangokkal, néhol az írógép pötyögését, máskor játékzongora hangját hallani.

Tinédzser korában meglegyintette a post punk szele, a Joy Divison vagy a The Stooges hatása pedig nem tűnt el nyomtalanul. Legújabb, az On Tour című koncertalbuma kicsit keményebb az eddigieknél, a régebbi és újabb számok szokatlan hangszerelésben csendülnek fel. A hegedű, a gitár és a harmonika háttérbe szorul, és erőtérbe kerül az elektromos gitár és a torzító. Ettől függetlenül a Tiersenre jellemző játékosság megmaradt.

A multiinstrumentalista zeneszerző immár második alkalommal látogat el hozzánk. 2005-ben a Sziget fesztiválon láthatta a közönség, most szombaton, azaz november 28-án este 8 órától pedig a Gödörben 2 lép színpadra.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Előtte a jazzt és népzenei elemeket ötvöző Triton zenekar lép fel vendégzenészekkel


Jegyár elővételben: 4900 ft , a program napján, a helyszínen pedig 5900 ft.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.