Lakókocsiban utazó kiállítás

Július 20-án indul útjára az a lakókocsi, amely Néprajzi Múzeum és további tizenhét múzeum tárgyaival a mozgás, a mobilitás, a menekülés élményét dolgozza fel. A kiállításhoz a látogatók tárgyait és élményeit is várják.

Az EtnoMobil 2.0 című kiállításon láthatók lesznek például a devecseri és kolontári iszapkatasztrófa károsultjainak hátrahagyott tárgyai, vagy egy rajtakapott graffitis menekülésekor hátrahagyott festékszóró palackja és még sok más, a mozgással, a turizmussal, az ingázással, a vándorlással, a menekülssel kapcsolatos tárgy. A kiállíítás a mozgást, a mobilitást mint kortárs élményt kívánja bemutatni, monta a NOL-nak Frazon Zsófia, a kiállítás rendezője. Ezért választottak helyszínéül egy lakókocsit, amely július 20-tól járni fogja az országot, ott lesz a Művészetek Völgyében, a Szigetfesztiválon, a Bánkitó fesztiválon is.

Mint a rendező elmondta, a kiállítás műtárgyait és a mozgás különféle eseteit szemléletes és interaktív játékokkal teszik a közönség számára élvezetessé. Az egyes megállókban a folyamatos Interaktivity során bárki részt vehet a műtárgyrejtvényben, alternatív tárlatvezetővé válhat, készíthet bérletet, mozgási naplót, körpanorámát, vagy éppen saját mobil tárgyának dokumentálásával is bekapcsolódhat a múzeumi mozgásba. Tehát egyfajta gyűjtőút is.

A kiállítás a jelenkor használati tárgyait gyűjtő MaDok program keretében jött létre. Első megállója, indulóállomása a Néprajzi Múzeum lesz július 20-án, s a lakókocsi október 15-ig ója az utakat egy muzeológus és egy múzeumpedagógus közreműködésével, fölkeresi azt a tizhét múzeumot is, amely tárgyait kölcsönözte a  projekthez. A helyszínek listája a www.neprajz.hu  honlapon található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.