Van lövése Budapestről?

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) a 4. Budapesti Építészeti Filmnapok keretében, Short Shots Budapest elnevezéssel nyílt pályázatot hirdet Budapest-rövidfilmek megvalósítására.

Az architektúra filmes fesztiválját 2008-ban rendezték meg először Budapesten, a rotterdami nemzetközi építészeti filmfesztivál mintájára. Ezen, s a 2009-ben, majd 2011-ben megrendezett fesztiválon is a filmek többsége különleges épületek születését (például a londoni „Uborka”, vagy a pekingi „Madárfészek” stadion építését), építészek munkásságát mutatta be vagy urbanisztikai problémákról szólt.

Most először civilek, műkedvelők is beküldhetik szkeccseiket arról, ahogy ők látják az építészetet. A nevezett kisfilm bármilyen mozgókép technikával készülhet (akár telefonnal is), de nem lehet hosszabb tíz percnél. Műfaji megkötés sincs, és a film lehet akár már máshol bemutatott alkotás is, de nem lehet 10 percnél hosszabb. Már csak január 15-ig van mód az elkészítésükre.

A pályázóktól olyan videomunkák, rövidfilmek elkészítését várják, melyek kritikus, problémaorientált módon mutatják be Budapest tereinek és épített környezetének, a városi táj és struktúra egészének átalakulásait, a városhasználat új módjait, újfajta városi funkciók megjelenését - lehetőleg ezek sajátosságaira, a változások mozgatórugóira és azok következményeire, perspektíváira egyaránt rávilágítva.

A szakmai zsűri által előzetesen kiválasztott filmeket a 2012. március 1-4-én megrendezendő 4. Budapesti Építészeti Filmnapokon vetítik le, valamint külföldi építészeti filmes rendezvényeken is. A Filmnapok közönségszavazatai alapján legjobbnak ítélt film díjazásban részesül, a legjobbnak ítélt alkotás jutalma 50 000 forint a Gondolat Kiadó jóvoltából és egy 50 000 forint értékű kétkerekű közlekedési megoldás a Lukas and Bear-től.

A zsűri tagja kollégánk Csákvári Géza, és egykori kollégánk Orsós László Jakab is.

A részletekről a pályázat netes oldalain lehet tájékozódni: http://www.kek.org.hu/filmnapok/short-shots

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.