Vámpírok, börtönök, temetők az idei múzeuméjen

Az Állatorvostudományi Egyetemen például a tejről, a pécsi Néprajzi Múzeumban és a mezőkövesdi Matyó Múzeumban a tésztákról, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeumban a mézről és a természetes édesítésről, a nagykanizsai Thury Múzeumban a szódáról, a fővárosi Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban pedig a csokiról hallhatunk érdekes ismereteket (utóbbi helyen többek közt Zacher Gábortól) jövő szombaton, a Múzeumok Éjszakáján, hogy csak néhány, tematikailag összefüggő programot idézzünk meg abból a négyezerből, amelyből június 21-én választhatnak a múzeumrajongók és azok is, akik egyébként nem rajongói a múzeumoknak. Most azzá válhatnak, mert ilyenkor a kiállítóhelyek nagyon mások: koncertteremmé, játszóházzá, műteremmé, csodák palotájává és vidámparkká lesznek egyszerre.

Tavaly az eseményen 356 ezren vettek részt (186 ezren Budapesten, 169 ezren vidéken), s idén még több látogatót szeretnének vendégül látni, ezért még több pénzt tettek a programokba. A 2013-as 28 millióval szemben most 44 millió forintot, hangzott el a programbemutató sajtótájékoztatón Kecskeméten, a Cifrapalotában. Erősíteni szeretnék a vidéki részvételt, a lokalitást, és mivel az a módszer nem vált be – mondta Hammerstein Judit kulturális helyettes államtitkár –, hogy a fővárosi és a vidéki múzeuméjt más-más hétvégén rendezik, ezért inkább külön 10 millió forintos keretből támogattak olyan vidéki múzeumi központokat, melyek vonzó programokat képesek összeállítani. Az egyik ilyen Kecskemét, ahol a hivatalos kiadvány szerint huszonnégy helyszínen várják az éjszakázókat, de állítólag mióta a nyomdából kijött a műsorfüzet, azóta már több mint negyvenre ment fel a helyszínek száma.

Ez a műsorfüzet egyébként minden eddiginél vastagabbnak tűnik. A benne található kaleidoszkópszerű programkavalkádból néhány jellegzetes téma vagy programtípus szerint igyekszünk az alábbiakban érdekességeket ajánlani. Kezdjük talán az éjszakai sétákkal, fáklyásmenetekkel. Szent Iván éjjelén lehet majd például vonatozni a budai hegyekben az úttörővasúton, vezetéssel barangolni a sötét Fiumei úti temetőben, a budapesti zsidónegyedben, vagy a régi Óbudán, szobanövényt sétáltatni a Hősök terén, lovaskocsival körbejárni a Borsod megyei Cigándot, terepjáróval a hortobágyi vadasparkot, vagy fáklyával a kézben útnak indulni a Lillafüred melletti, szentlélelki pálos kolostorhoz, végiggyalogolni a soproni városfal mentén, s az egri vár kazamatáiban.

Mivel ez az este hagyományosan a tűzgyújtásról is szól, az pedig szinte lesz mindenütt, csak olyan különlegességekre kaptuk fel a fejünket, mint a hajdúszoboszlói Gazdaházban rendezett tűztörténeti kiállítás, az egri várban tartandó tűzugrás fesztivál vagy a celldömölki Kemenes vulkánparkban megrendezendő tűzhányóprogramok.

Népszerűek ilyenkor a vámpírok is: többek közt a budavári labirintusban és a kaposvári megyei könyvtárban lesz vámpírprogram. Belekóstolhatunk aztán a börtönéletbe, egyebek mellett Kunszentmártonban, ahol a helyi múzeum a régi, sok híres betyárt látott börtönépületben található, de Dunaföldváron is megtekinthető a vár régi tömlöce, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban pedig Rákosi börtöneiről és a hírhedt szegedi Csillag titkairól hallhatunk.

Sok érdekes program közt előtérbe kerülnek új találmányok, a Katasztrófavédelem budapesti kiállítóhelyén Szőcs István tűzoltótalálmánya, a békéscsabai Munkácsy Múzeumban pedig a MiniBrake nevű biciklis távfék mutatkozik be. Több játékbemutatóval is találkoztunk: Budapesten a nagykörúti Anno játékboltban a lemezjátékokból lesz bemutató, Kecelen a szocializmus mechanikus játékszereiből nyílik kiállítás, Kecskeméten a Szórakaténusz játékmúzeumban pedig (ahonnan egyébként 1998-ban a múzeuméj programsorozat elindult) ólomkatonát öntenek.

Különös helyszíneken nézhetünk aztán filmeket: egyebek mellett a Gellérthegy szikláin a 100 éve elhunyt Herman Ottóra emlékező felvételeket, a Kecskemétfilm udvarán animációkat, Neszmélyen a Neszmély gőzhajó farára vetítve pedig amatőr hajósfelvételeket.

Sok helyen botlunk majd old timer autókba is: a Gellért Szálló előtt, a Zwack Múzeumnál, Kecskemét főterén vagy Miskolcon.
Több rendezvény kötődik évfordulókhoz, az I. világháború kitöréséhez, Herman Ottó halálának és Tolnay Klári születésének centernáriumához.

És jöjjön néhány be nem sorolható kuriózum: Széphalmon például kihirdetik az év szavát, az egri líceum épületében barokk cserépkályhatúrát szerveznek, a komáromi erődnél aranyat mosnak a Duna-parton, a csepeli helytörténeti gyűjteményben pedig bemutatják nemzeti kincsünket a Csepeli Magasröptű Hófehér Keringőt, amely nem más mint egy galambfajta.
Külön kiemelhetjük a MÁV-programjait. A MÁV nemcsak 50 százalékos kedvezményt ad az eseményekre utazóknak, de maga is több helyszínen önálló bemutatókkal készül: a Nyugatinál például egyszerre látható majd az összes reklámmatricás mozdony, a Keletiben pedig személykocsik alváza lesz megnézhető az emelőn, illetve bemutatják a MÁV legújabb motorvonatát, a kék Flirt-öt. Kiveszi az eseményből a részét a BKV is: múzeuméji karszalaggal utazóknak ingyenes körjáratok indulnak a fővárosi helyszínekre a Nyugatitól, a Deák Ferenc térről, a Népligettől és a Ludwig Múzeumtól.

A száztíz oldalas, ingyenes Fidelio műsorfüzetbe (melyet 100 ezer példányban jelentettek meg) nem is fért bele minden tudnivaló, ezért érdemes keresni a muzej.hu oldalonis, a csaknem ötszáz vidéki és fővárosi helyszín ajánlatából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.