Változott az Oscar-szabályzat a zenei kategóriában

Új szabályokkal biztosítja az Oscar-akadémia, hogy tisztességes verseny folyjon a legjobb filmzene és legjobb betétdal kategória díjaiért - ismertette csütörtökön a BBC News.
Az amerikai filmakadémia tagjai többé nem léphetnek kapcsolatba a díjról szavazókkal, hogy kampányoljanak saját dalaikért. A tagok számára az sem megengedett, hogy Oscar-díjra nevezett dal élő bemutatóján részt vegyenek, kivéve, ha azt vetítéssel kötik egybe.

A szabálymódosításról az után döntöttek, hogy idén kizártak egy számot a legjobb eredeti filmdal kategória Oscar-jelöltjei közül, mivel annak szerzője e-mailben ajánlotta a művét a szavazók figyelmébe.

Az Oscar-jelöltek januári bejelentése után nagy értetlenség fogadta szakmai körökben Bruce Broughton dalának bejutását, hiszen a jelentéktelennek tartott szám egy szintén jelentéktelennek ítélt filmben hangzott el, miközben nagy népszerűségnek örvendő produkciók jól ismert betétdalai maradtak le a jelöltlistáról. Az Alone Yet Not Alone című produkció a 18. században játszódik és két lánytestvérről szól, akiket elrabolnak az indiánok. A film a bennszülött amerikaiak bírálatát is kivívta az indiánok ábrázolása miatt.

Broughton, akit 1985-ben a Silverado című western filmzenéjéért már jelöltek Oscarra, jelenleg a filmakadémia zenei szekciójának végrehajtó bizottságában tag. Dalának kizárását követően tagadta, hogy szándékosan hibázott volna, és hangsúlyozta, hogy "lesújtotta" a filmakadémia döntése.

A filmakadémia állásfoglalásában közölte, hogy a levelek szétküldésével Broughton "aláásta a szavazás függetlenségét", és más potenciális jelöltek kárára jutott jogosulatlan előnyhöz.

A dal diszkvalifikálása miatt csak négy szerzemény maradt a versenyben, és végül a Jégvarázs című filmből Kristen Anderson-Lopez és Robert Lopez Let It Go című száma nyerte az Oscar-díjat.

Az élő előadásokkal kapcsolatos szabálymódosítást azért vezették be, mert idén már parttalanná váltak az Oscarra áhítozó dalokból és filmzenékből szervezett, Oscar-szezonban rendezett koncertek. A koncerteket továbbra is meg lehet tartani, de a zenei díjakról döntő filmakadémiai tagok nem vehetnek részt azokon.

Az eredeti filmzene és betétdal kategóriák jelöltjeit a filmakadémia 240 tagból álló zenei szekciója szavazza meg. A tagok DVD-n kapják meg a nevezett dalt és a filmet, csak a dal címét tudhatják, azt nem, hogy ki a zeneszerző és a dalszövegíró. A tagok a két kategóriában öt-öt jelöltre adhatják le voksaikat.

A következő Oscar-gálát 2015. február 22-én rendezik a Los Angeles-i Dolby Színházban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.