Változatok roma kultúrközpontra

Mint nemrég megírtuk, a kormány és a Fővárosi Önkormányzat április elején megállapodott, hogy a régóta ígért Roma Kulturális Központot a Szentkirályi utca 7.-ben, az egykori dekoratőriskolában hozzák létre. A felújításra 900 millió forintos állami támogatást hagytak jóvá. A Roma Integrációs Monitoring Bizottság tiltakozik a terv ellen.

Mint nemrég megírtuk, a kormány és a Fővárosi Önkormányzat április elején megállapodott, hogy a régóta ígért Roma Kulturális Központot a Szentkirályi utca 7.ben, az egykori dekoratőriskolában hozzák létre. A felújításra 900 millió forintos állami támogatást hagytak jóvá, a paktum szerint az intézmény működtetési költségét a főváros, az oktatási tárca és a Miniszterelnöki Hivatal közösen állná, évi százszázmillió forintos hozzájárulással. A központ - amely a két fővárosi roma kultúrcentrumot, a Napházat és a Romano Khert is befogadná - 2010 januárjában nyílna meg.

Budapest, 2009. április 6. A 2010. január 1-jén megnyíló Fővárosi Roma Kulturális Központ VIII. kerületi Szentkirályi utcai épülete. MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2009. április 6. A 2010. január 1-jén megnyíló Fővárosi Roma Kulturális Központ VIII. kerületi Szentkirályi utcai épülete. MTI Fotó: Soós Lajos


A Roma Integrációs Monitoring Bizottság tiltakozik a terv ellen. Daróczi Ágnes, a Phralipe alelnöke egy keddi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Szentkirályi utcai ház csupán oktatási célra volna alkalmas, a többi, régóta áhított funkcióra nem: nem lehet benne kialakítani sem múzeumot, sem színházat, sem kutató központot, sem pedig koncertteremet. Emellett a mostani gazdaságitársadalmi helyzetben semmi szükség arra, hogy 900 millió forintot költsenek egy alkalmatlan épületre, harmadszor pedig: ha ez a ház megnyílik, a cigányságnak beláthatatlan ideig nem lesz esélye egy olyan intézményre, amilyet szeretne - a döntnökök úgy veszik majd, hogy kipipáltak egy problémát.


A roma szervezetek arra kérik a Fővárosi Közgyűlést, hogy csütörtöki ülésének napirendjéről vegye le a Szentkirályi utca ügyét, üljenek le fővárosi, a kormány és a roma szervezetek képviselői, és vitassák meg, hogyan lehetne létrehozni egy minden szempontból alkalmas központot. Az integrációs bizottság szerint az intézmény remélt megépítéséig ki lehetne bérelni a terézvárosi önkormányzat által 1,2 milliárd forintért (600 milliós állami támogatással) felhúzott, kultúrközpontnak szánt Eötvös utca 10.et, amely hasznosítóra vár. Egyébként elképzelhető az is, hogy ez az épület lehetne a végleges központ: minden szempontból megfelelne a célnak - hangzott el lapunk kérdése nyomán.


Horváth Csaba főpolgármesterhelyettes a Phralipe, a Roma Parlament és a Roma Polgárjogi Alapítvány képviselőinek felvetésére, miszerint az épület nem alkalmas helyszín egy országos roma kulturális központ, levéltár, múzeum és könyvtár befogadására, kifejtette: a fővárosnak nem feladata, hogy egy országos léptékű intézményt hozzon létre. Ugyanakkor minden segítséget megad, hogy az elkövetkező években megvalósuljon egy országos roma kulturális központ - ígérte, hozzátéve: a közgyűlés csütörtökön elvi döntést hoz az időveszteség elkerülése érdekében a Szentkirályi utcai létesítmény tervezésének megkezdéséről, de megvizsgálja a többi lehetőséget is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.