Valami nagy baj van a Megasztárral

Friderikusz Sándor zsűritag egy hete előbb a csehszlovák táncdalfesztiválok fílingjéhez hasonlította a Megasztár-fellépők öltözéke nyomán eléje táruló drámát, majd azt mondta, hogy az egész olyan, mint egy zenés NDK-ajándékkosár.

Stimmel.

A TV2 tehetségkutatójába valóban elkelne egy magánál lévő stylist, mert így olyan érzése van az embernek, mintha a versenyzők adás előtt pánikszerűen markolnák fel a ruhákat a sarki turkáló akciós készletéből. Aztán jó volna találni egy fodrászt is, tudniillik a jelenlegi sztárhajkészítő mester vissza-visszatérően gyezsurnaja-formákban gondolkodik, noha már tényleg 2010 van. Szegény fellépők szenvednek is eleget, de legalább a műsorvezetőpáros és a zsűri sem lóg ki a sorból; a „mit érzel most?” típusú kérdésekbe bonyolódó Liptai Claudiát felfoghatatlan makacssággal kényszerítik rövid szoknyákba, a legutóbb színházi előadásából beeső, magát lassan teljesen blamáló Eszenyi Enikő pedig hol félreértett indiántörzsfőnök-feleségként, hol teafőzés közben megőrült gésaként tűnik fel a képernyőn.

További, el nem hanyagolható problémája a műsornak, hogy így, késő őszre kiderült: nincs egyetlen sztárja sem, nemhogy Megasztárja. Kállay-Saunders András, Patai Anna és néhány társa, persze, el tud énekelni egy-egy dalt szépen, csak közben az ember kimegy a konyhába, pattint egy sört, megbeszéli a feleségével a pénteket, végül teljes nyugalomban kíséri vissza a szobájába a fölriadt gyermek­embert, minthogy biztosan nem marad le semmi extráról. Ettől még természetesen a Megasztár­ megmentéséért elszántan küzdő Friderikusz érezhet „koncerthangulatot” – kivált, ha eladdig a Bodnár Attila, Papp Rita duó fellépé­sein pogózott a Csovi-Csovi Jasperre –, mindazonáltal minőségileg már csak azért is nagy a kontraszt, mert 1. a korábbi négy Megasztárban egyéniségek sorakoztak (Rúzsa Magdi, Molnár Ferenc Caramel); 2. az RTL Klub rivális produkciója, amely miatt péntekre kellett menekíteni a Megasztárt, tele van tehetséggel.

„Az X-Faktor olyan kimódolt” – speciel e tekintetben is a torkánál ragadta meg a kérdést Friderikusz, aki a Megasztár alatt minden alkalmat felhasznál arra, hogy mintegy spontánul odaszúrjon a licencfeltételektől kötött vetélytársnak. Tényleg kimódolt; mi több, olykor kínosan feszengős. Például akkor, amikor a mentorok felkonferálják választott énekesüket: két-három, betanult/súgógépezett mondatukat ugyanis úgy adják elő, mint remegő hangú középső csoportos óvodások az anyák napi versrészletet. Másba viszont kevéssé lehet belekötni, mivel az X-Faktor olyan, amilyennek egy alapjáratú show-nak lennie kell: Janicsák Vecától a Vastag testvérekig nagyjából sztáralkatú énekesek igyekeznek, akik bőven megnyerhetnék a Mega­sztárt is, emellett az esetek többsé­gében szép ruhában meg jó hajjal parádézhatnak a csinos kis stúdióban.

Hogy van-e értelme ennyi tehetségkutatót rendezni, abba most ne menjünk bele; a lassan két hónapja párhuzamosan futó műsorok közül az X-Faktor csaknem hárommillió nézőt is lefoglal, de a Megasztár se sírhat a majdnem kétmilliós táborával; még akkor sem, ha korábbi szériáihoz képest most inkább önmaga paródiáját vezeti elő.

Na ja: egyszer Udo Jürgens is hatodik lett egy Udo Jürgens-hasonmásversenyen.

Nincs egyetlen sztárjuk sem
megasztár,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.