Vakok is élvezhetik a táncot és a festményeket

Február 21-én, szombaton a Tünet Együttes Közhely – élet disco című produkciója audionarrációval tekinthető meg a Trafóban.
Az audionarráció lényege, hogy látássérült és vak emberek számára egy narrátor közreműködésével, a vizuális színpadi történések közvetítésével élvezhetővé tesz egy színházi előadást. Mivel a Közhely – élet-disco műfajában a verbalitás és a mozgás ötvöződik, a közönség érintett tagjainak rendhagyó élményben lehet része. A közönség látássérült tagjai és kísérőik az előadás előtt 18:45-től színpadbejáráson vehetnek részt.

Részlet az előadásból:

A madridi Prado először rendezett kiállítást kifejezetten vakok és gyengén látók számára. A projekt keretében a múzeum hat, különböző műfajokat képviselő festményről 3D-tecnológia segítségével olyan speciális másolatokat készíttetett, amelyeket ha a látogatók megérintenek, valamiféle képet kapnak Leonardo Mona Lisájáról vagy Goya Napernyő című alkotásáról.

- Mi a kezünkkel látunk. A múzeumokban bárki megnézhet egy képet, én viszont nem. Szükségem van valakire, aki elmagyarázza nekem, mit látnék. Ezen a tárlaton azonban a saját kezemmel „megnézhetem" ezeket a festményeket – magyarázta az egyik vak látogató.

Vakokkal foglalkozó szakemberek bevonásával fejlesztették ki azt a technológiát, amelynek segítségével a vakok és gyengén látók mentálisan újraalkothatják a képet, és átélhetik a művészi hatást.

- Ezeket a festményeket meg lehet tapogatni. Az érdekel bennünket, hogy ily módon vajon eljutnak-e a célközönséghez. Úgy tűnik, jó az irány. A látogatók így hozzáférnek a festményekhez: amikor megérintik, felismerik a képeket. Nagyon elégedettek vagyunk – mondta Fernando Pérez, a kiállítás kurátora.

Az Hoy toca el Prado (Érintsd meg a Pradót) című tárlat június 28-ig várja az érdeklődőket. Vakok és gyengén látók, valamint segítőik számára a belépés ingyenes. (Népszabadság, Euronews)

Az Euronews felvétele a Pradóból:

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.