Vajna tavasszal áll elő a programjával

A régió filmesei mind csodálattal szóltak arról a magyar modellről, ami a kormánybiztos szerint csődben van és alapjaitól kell újjáépíteni.

A magyar filmszakma képviselői jelentős számban, de az Arany Medvéért versenyző Tarr Béla nélkül vonultak fel a berlini Collegium Hungaricum Cinema Total nevű rendezvényére. A negyedik alkalommal megszervezett szakmai találkozó – a párhuzamosan zajló Berlináléhoz kapcsolódva – most hozott össze először igazán nagy figyelmet keltő rendezvényt: már szombaton a vasárnap délutánra meghirdetett filmpolitikai kerekasztalt várta mindenki. Pontosabban azt, hogy megszólal-e a magyar filmipar és kultúra jövőjét meghatározó tisztségviselők valamelyike, legfőképpen Andy Vajna kormánybiztos.

Monori-Mész András, a beszélgetés moderátora aztán bejelentette: elsősorban az európai filmfinanszírozásról lesz szó, azon belül természetesen a magyarról is. A dán, a horvát, az ír filmtámogatás intézményrendszere, valamint a bécsi filmalap rövid, ám kimerítő bemutatója után Andy Vajna elmondta: különösen nehéz helyzetben van, mert fele annyi pénzből kell talpra állítania a hazai szakmát, mint az európai versenytársaknak. A jövővel kapcsolatosan kifejtette, hogy jelenleg a hazai filmipar feltérképezése folyik. Ezután a kormánybiztos a programját a kormány elé terjeszti majd, és akkor születik döntés arról, hogy Vajnát megbízzák-e a munka végrehajtásával. A program elkészítésére a szakember egy évet kapott, de ígérete szerint hatvan-kilencven napon belül szállítja. Mindemellett az anyagilag totálisan tönkrement régi rendszert is rendbe kell tenni, mert – ahogy Vajna fogalmazott –, a tehetségeket támogatni és minél előbb ismét aktivizálni kell, mert a kultúra egészen erős országimázst kreálhat.

– Elsősorban azért vagyunk itt, hogy a reputációnkat helyreállítsuk, és mindenkit megnyugtassunk, hogy igenis lesz magyar filmipar. Ehhez azonban időre van szükség – summázta mondandóját Vajna.

Mundruczó Kornél rendező a közönség soraiból ehhez hozzátette, hogy a konkrétumok ismerete nélkül nem tud kérdezni, de azt megjegyezte, hogy a magyar film utóbbi tíz éve igen erős volt. Elma Tataragic, a Szarajevói Filmfesztivál fő válogatója ugyanakkor elmondta: nem érti, mi történik, mivel a régióban eddig a magyar modellt tartották a legjobbnak. Egy bolgár szakember is elmondta, hogy mindig is a magyar finanszírozási rendszerrel szerettek volna egy szintre kerülni. A külföldiek emellett nem tudták értelmezni Vajnának azt a kijelentését, hogy „csődbe ment a régi rendszer”, ugyanis állami támogatás esetében erről nem lehet szó. Vagy ad állam pénzt, és akkor nincs csőd, vagy nem ad, és akkor van.

A filmesek ugyanis már többször hangoztatták, hogy az előző kormány alatt az OKM szerződésekben garantálta 2013-ig a magyar film támogatását a mozgókép közalapítványon keresztül, igaz, a KEHI vizsgálata azt állapította meg, hogy ezek a szerződések jogszerűtlenek és ésszerűtlenek voltak. Egy kormányközlemény szerint az új támogatási struktúra kialakítása során hangsúlyosan kezelik majd, hogy az Európai Bizottság által jóváhagyott állami támogatási programban meghatározott feltételek biztosítva legyenek – magyarán a magyar film továbbra is kapjon költségvetési támogatást. Már csak azt nem tudni, hogyan

Andy Vajna
Andy Vajna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.