„Vajna is megértette, hogy ez a járható út”

A Magyar Nemzeti Filmalap bizottsága ezen a héten is dönt a támogatások megítéléséről. A pályázók között van Mészáros Márta új, Aurelia borealis (Északi fény) című filmterve is, amely egy eddig tabunak számító témával foglalkozik: mi lett a megszálló orosz katonák gyerekeivel (és asszonyaival)? A főszerepet Törőcsik Mari játssza majd.
Nem elégedett az új nemzedékkel?

- Ellenkezőleg. A magyar filmnek mindig voltak tehetségei, ma is vannak, szívesen nézem a filmjeiket. Most megint fordulóponthoz értünk. Annak idején is sok nagyszerű alkotó volt, de a nemzetközi kiugráshoz kellett egy nagy lökés. Akkor jött Jancsó a Szegénylegényekkel. Maga után húzott egy generációt. Hirtelen érdeklődni kezdtek a magyar film iránt a világban, ennek nyomán futott be Szabó István, Sára Sándor, Gál István, Gyarmaty Lívia és én is. Most is sok erős fiatal van, de ami kitárja előttük a világot, az a Saul fia. Megint egy magyar alkotás változtatja meg a filmművészetet, nagyon jókor jött, nagyon örülök neki!

Reviczky Zsolt

Nem épp a szórakoztató kategória.

- Nem, a magyar filmnek sosem állt jól a hollywoodi stílus. És azt hiszem, most Vajna is megértette, hogy ez a járható út, nekünk a saját történeteinket kell elmesélnünk, ezzel lehet betörni a világpiacra, és már itthon is több lett a néző.

 

A teljes interjú a Népszabadság július 23-i számában jelenik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.