Vajda Gergely az MR zenei együtteseinek élén

Vajda Gergelyt kérte fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara vezető karmesteri teendőinek ellátására a 2011/2012–es évadra Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. A fiatal zeneszerző-karmester megbízatása 2012. július 31-ig tart, amely a felek kölcsönös megegyezése alapján hosszabbítható meg.

Az MR zenei együtteseinek zeneigazgatói posztjára az MTVA meghívásos, zárt körű pályázatot hirdetett, amelyre Vajda Gergely mellett Hamar Zsoltot, Kesselyák Gergelyt, Kollár Imrét és Vashegyi Györgyöt hívták meg. Hamar Zsolt és Kesselyák Gergely visszalépett.

Az MTVA csütörtöki tájékoztatása szerint a posztra a szakmai bizottság javaslata alapján Vajda Gergelyt kérték fel, aki az MTI érdeklődésére elmondta, a zenekar vezető karmesteri posztja gyakorlatilag mindhárom zenei együttes (zenekar, énekkar és gyermekkórus) igazgatását jelenti.

A fiatal karmester jelenleg az Egyesült Államok-beli Portlandben dolgozik, a Music in the Mountains Fesztivál és az alabamai Hunstville Symphony Orchestra zeneigazgatója. Úgy látja, hogy meglévő külföldi felkéréseinek új posztja mellett is eleget tud tenni, hiszen a Magyar Rádió zenei együtteseinek évadát a zenekari vezetők már előkészítették, csak kisebb kiegészítésekre van szükség. Várhatóan szeptember 13-án, a társulati ülésen mutatják be az együtteseknek.

Az MTI-hez is eljuttatott pályázatában Vajda elismeri, hogy a rádiózenekarok Európa-szerte keresik helyüket, próbálják meghatározni megújuló funkcióikat, és a változás a nagy múltú Magyar Rádió zenei együtteseit – a szimfonikus zenekart, az énekkart és a gyermekkórust – sem kerülheti el.

Mégis úgy véli, a Magyar Rádió zenei együtteseinek biztos helye és más társulatok által be nem tölthető funkciója van az állami médiában.  Távlati tervei között szerepel például – a köztelevíziózás tradícióinak felelevenítéseként – az ifjú közönség számára opera- és koncertfilmek gyártása.

Azt feltételezi, hogy piacképes produkciókkal beléphetnek az együttesek – más magyar nemzeti intézményekkel és külföldi médiumokkal (például a Mezzo nemzetközi zenei csatornával) együttműködve a nemzetközi piacra – ami bevételt is hozhatna a fenntartónak.

A bevezetett kooperációkat, köztük a Budapesti Wagner-napokban a Művészetek Palotájával – folytatandónak és bővítendőnek tartja a karmester. A rádiózenekarok alapfunkciója minden országban a nemzeti kortárs zene népszerűsítése, dokumentálása (stúdió felvételek rendszeres készítése) és a tehetséges új kortárs zeneszerzők kinevelésének segítése.

Szükségesnek látja az internet meghódítását a zenei együttesekkel. Jól átgondolt üzleti terv alapján igen gyümölcsöző módokon lehet kulturális, zenei produktumokat világszerte értékesíteni. Megfelelő fejlesztés esetén elképzelhető az MTVA több weboldalán keresztül való értékesítés, amelynek előkészítése már megkezdődött.

"Komolyzenei klipek" gyártásával a Magyar Rádió és a Televízió jelentősen hozzájárulhat a pozitív országimázs kialakításához – írja pályázatában. Magyarország – ezt évek óta Amerikában dolgozván első kézből tudja – több mindenről híres, de a komolyzene még mindig előkelő helyen áll a mindenki által ismert és elismert hungarikumok listáján.

Komoly – és valószínűsíthetően jövedelmet hozó – lehetőségként veti fel, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara (mint korábban) ismét magyar, európai és amerikai filmzenék felvételében működjön közre.

Végül rámutat, hogy a zenekarnak meg kell találnia az űrt, ahol bizonyíthatja, hogy az ország vezető együttesei közé tartozik. Szeretné, ha minden év december 16-án tartanának egy Kodály születésnapi koncertet.

Vajda Gergelyt kérték föl a Los Angeles-i Bánk bán előadáshoz Plácido Domingo asszisztens karmesterének. Vezényelt az Atlantai Operaházban, 2010 nyarán Davosban volt a premierje A varázshegy című operájának, amely Thomas Mann regénye alapján készült.

A Barbie Blue című, A kékszakállú herceg vára ihlette női verziót a Magyar Rádió mutatta be 2009 októberében. 2009 nyarán Eötvös Péterrel együtt vezette a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium karmester kurzusát, 2008 nyarán pedig Salzburgban együtt dolgozott, mesterével, Eötvös Péterrel Bartók operájának bemutatásán és vezényelte az utolsó fesztivál előadást.

Vajda Gergely klarinét tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Kovács Béla osztályában végezte, a karmesteri diplomáját Lukács Ervin növendékeként szerezte. Édesanyja a híres szoprán, Kincses Veronika. Édesapja Vajda József fagottművész.

Vajda Gergely
Vajda Gergely
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.