Üzenet a szabadságért

Az Amnesty International Magyarország minden év decemberében, az Emberi Jogok Világnapja (december 10.) környékén Magyarországon is megrendezi a világ legnagyobb emberi jogi eseményét, a Levélíró Maratont.

Évről évre egyre több magyar ember küld levelet és támogató üzenetet olyan jogsértések áldozatainak érdekében, akiket nem ismernek, akikkel soha nem találkoztak. Közös bennük, hogy tudják: már egy levél is képes jobbá tenni egy ember életét. Idén december 3-tól december 17-ig rendezik meg az akciót.

A cél egyszerű: minél több tiltakozó levelet küldeni az adott országok kormányainak és hatóságainak, valamint felhívni a figyelmet a kiválasztott emberek és csoportok ellen elkövetett jogsértésekre. Támogató levelet küldeni az igazságtalanul bebörtönzött vagy meghurcolt embereknek vagy csoportoknak.

Idén tíz írót kértek fel, hogy szépirodalmi formában dolgozzák fel a Levélíró Maraton eseteit. A felkérést Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófi, Kiss Tibor Noé, Maros András, Parti Nagy Lajos, Simon Márton, Tasnádi István és Vámos Miklós fogadta el. A szövegek a 10igaztortenet.org-on érhetők el.

A kampány december 3-án startol el a Mika Tivadar Mulatóban. Tizedikén a Gödörben pedig nagyszabású rendezvénnyel ünneplik az Emberi Jogi Világnapot. Fellép Bródy János, az Ocho Macho és a Punnany Massif. Belenézhetünk Rajk László antirasszista fotókiállításába, a Katona József Színház Ifjúsági Programjának fellépésébe, és lesz kocsmakvíz és tombola. Kiállításon mutatják be az Amnesty sikereit, és erre az estére kitelepül az Amnesty shop is.

Az akció 12 éves története alatt a világ legnagyobb emberi jogi eseményévé vált: 2013-ban 143 országból több mint 2,3 millió levelet, e-mailt, SMS-t, fax- és Twitter-üzenetet küldtek különféle jogsértések áldozatainak, hogy kifejezzék támogatásukat és szolidaritásukat. Leveleket küldtek a hatóságoknak, felszólítva őket, hogy engedjék szabadon a jogtalanul bebörtönzött foglyokat vagy vizsgálják ki a jogsértéseket, és vonják felelősségre az elkövetőket.

A kampány bebizonyította, hogy a levélírás életeket változtat meg. Az évek során a bebörtönzöttek körülményei javultak, nyomozásokat indítottak, és szabadon is engedtek lelkiismereti foglyokat.

Tavaly Magyarország több mint 1500 levéllel járult hozzá az eddigi legsikeresebb Levélíró Maratonhoz, amelynek során 143 országból 2 373 422 üzenetet küldhettek el. Ennek a rekordszámú üzenetnek meg is lett az eredménye: három jogtalanul bebörtönzött ember (Yorm Bopha, kambodzsai lakhatási jogi aktivista; Dr Tun Aung mianmari emberi jogi aktivista, és Vladimir Akimenkov orosz aktivista) nyerte vissza szabadságát.

És a többi esetben is előrelépést tapasztaltak. Az áldozatoknak küldött üzenetek hatalmas érzelmi támogatást jelentettek az áldozatoknak és családtagjaiknak is.

Parti Nagy Lajos levelében Raif Badawi kapcsán így fogalmazott: „Az égő szemű, hosszú szempillájú, okos arcú fiatalember Szaúd-Arábiában él, hogy meddig, nem tudom. Bő két éve tud róla a világ, nem sokat, de az is csoda, hogy ennyi tudható. Ha még el nem kezdték, bármikor elkezdhetik végrehajtani rajta az ítéletet.

Minthogy a tíz év börtön, a tíz év utazási- és médiahasználati tilalom, az egymillió ryalos (kb. hatvanmillió forint) pénzbüntetés mellett 1000 azaz egyezer korbácsütésre ítélték, ha elkezdik, egyhamar nem hagyják abba. Az ítélet szerint 50 egymást követő pénteken, az utolsó ima után nyilvánosan kell megkapnia az alkalmankénti húsz korbácsütést. Ez maga a lassú, egy éven át tartó kivégzés, nem lehet túlélni."

Rajta kívül (többek között) a venezuelai Daniel Quinteroért, akit megkínoztak, mert részt vett egy tüntetésen és a 35 éves amerikai Chelsea Manning érdekében írhatunk, aki 35 év katonai börtön kapott az Egyesült Államokban, mert titkosított kormányzati anyagokat szivárogtatott ki a Wikileaks weboldalnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.