Utcabál köszönti a Bálint Ház huszadik születésnapját

Utcabállal ünnepli évadnyitását a 20 éves Bálint Ház: koncertekkel, gyerekprogramokkal, játékokkal, beszélgetésekkel várják a látogatókat a Nyitott Ajtók elnevezésű rendezvényen vasárnap.
A már hagyományosan, az idén ötödik alkalommal megszervezett esemény ezúttal is a Bálint Házban és a Révay utcában lesz, ahol széles programválaszték várja a közönséget kora délutántól estig - olvasható a szervezők közleményében.

A budapesti Bálint Ház 20 évvel ezelőtt, 1994-ben nyitotta meg kapuit a hatodik kerületi Révay utcában. A Bálint Ház azóta a budapesti zsidó közösségi élet központjává vált, ahova évente 40 ezer látogató tér be, hogy részt vegyen a minden korosztályt megszólító színes programokon.

Az évadnyitó utcabálon koncertekkel, beszélgetésekkel, sport- és gyerekprogramokkal, árusokkal, valamint a zsidó konyha remekeivel várnak minden érdeklődőt.

A gyerekeknek délután Haik Viki, Bíró Nóra, Olti Dávid és az Eszter-lánc mesezenekar zenél, este pedig születésnapi nagykoncerten lép fel együtt Bíró Eszter, Váczi Eszter és Gerendás Péter. A koncert zenei vezetője Gátos Iván.

A Bálint Ház nagytermében az ősszel induló előadássorozatokból is ízelítőt kaphatnak a látogatók: Dés Mihály a zsidó humorról mesél, Para-Kovács Imrével, Fritz Zsuzsával és Darányi Andrással közéletről-politikáról beszélget Borgula András, míg Toronyi Zsuzsa és Darvas István a vallásról és hagyományról folytat párbeszédet.

A kisebb gyerekeket egész délután állomásos játék, óriás puzzle, régészkedés, kézműves foglalkozások, arcfestés, ugrálóvár és játszóház várja, a nagyobbak pedig részt vehetnek az ingyenes sportbemutatók egyikén.

Az utcabál részletes programja a Bálint Ház honlapján található meg.

A rendezvény főtámogatója a Joint Magyarország / Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (MAZS), amely 1991-ben jött létre, az American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) magyarországi szervezeteként. A kiemelten közhasznú szervezet célja, hogy hozzájáruljon a zsidó identitás kialakításához és megtartásához.

A Bálint Ház 1994. októberében nyitotta meg kapuit, Közép- és Kelet-Európa első zsidó közösségi központjaként a holokauszt óta. Létrehozása a JDC, az angol World Jewish Relief (WJR), a Doron Alapítvány és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) közös erőfeszítéseinek eredménye. A Bálint Ház névadója a magyar származású, Londonban élő Bálint család, amely jelentős adománnyal járult hozzá a közösségi ház megalapításához.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.