Ünnepel a kulturális mecenatúra

A jövő évi állami büdzsé tervezetében csupán a „biztonság kedvéért” szerepel egymilliárd forinttal kevesebb forrás a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tevékenységére, ez nem jelent állami elvonást – mondta lapunk kérdésére válaszolva L. Simon László alelnök az NKA keddi, budapesti sajtóbeszélgetésén, amelyen a mecénás szervezet fennállásának huszadik évfordulója alkalmából zajló rendezvényekről is szó esett.

Az előző kormányzat döntése alapján az NKA 2010 januárjától költheti a Szerencsejáték Zrt. által szervezett ötös lottó játékadójának 90 százalékát (átvéve ezzel az angol kultúrafinanszírozás modelljét). A kezdeti alig több mint 9 milliárd forinthoz képest tavaly már a 12 milliárdot közelítette meg az NKA-bevétel, ám az idén – az alelnök tájékoztatása szerint – némi visszaesést tapasztaltak az első félévben. Ez indokolta, hogy a 2014-es büdzsét egymilliárddal szerényebbre tervezzék. Ha ennél mégis több lesz a játékadóból befolyó összeg – hallhattuk –, akkor többet költhet az NKA is.

L. Simon László
2011.10.28 „Állapotfelmérés: A hazai kulturális ágazat helyzete”. Szakmai nyílt nap a hazai kulturális élet egy-egy területének aktuális helyzetéről konferencia előadások. L. Simon László. Fotó: M. Schmidt János

A beszélgetésre meghívott Szentpéteri Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, kevesebb mint tízmillió forintot szánnak arra a tegnap indult és október 15-ig tartó reklámkampányra, amellyel az idén húszéves NKA sikeres tevékenységét akarják széles körben népszerűsíteni. Országszerte 467 óriásplakátot helyeznek ki, és a Class FM-en rádióspotokat is sugároznak – kizárólag a zrt. pénzéből. Az elnök-vezérigazgató közbevetésünkre megjegyezte, költségkímélés okán a már bérelt reklámfelületeiket használják, ezért rendelik meg a Class FM-nél a reklámspotokat. Az NKA október 17-én jubileumi gálaműsort rendez a Művészetek Palotájában, másnap pedig nemzetközi kultúrafinanszírozási konferenciát tart közép- és nyugat-európai szakemberek részvételével a Parlament felsőházi termében.

Kérdésünkre L. Simon László elmondta azt is, a nyár elején bejelentett olvasás-népszerűsítési programot mégsem az NKA, hanem az Emmi kulturális államtitkársága fogja meghirdetni, miután a tárcánál fölszabadult pénzt részben ez az államtitkárság kapta meg. Az NKA eredetileg saját 120 millióját költötte volna erre, de a pénzt most a szigligeti irodalmi és a zsennyei képzőművészeti alkotóház felújítására fordítják. Kiderült, hogy a mecénásszervezet idén nem támogatja az artmozikat, mert erre is a kulturális államtitkárság költségvetésében van fedezet. L. Simon megjegyezte, örülne, ha az Andrew Vajna által irányított Magyar Nemzeti Filmalap is fölsorakozna az artfilm-terjesztés támogatóihoz, bár hozzáfűzte, elavultnak tartja az artmozik jelenlegi rendszerét. Bejelentette azt is, egyelőre a miniszter aláírására vár az a tervezet, amely szerint a Magyar Szak- és Szépírók Reprográfiai Egyesülete (Maszre) által kötelezően átadandó (akár százmilliós nagyságrendű) összeget hogyan osztják el irodalmi szervezetek és rendezvények támogatására. Az elképzelés szerint a szerzői jogdíjbevételekről is határozó, kibővített ideiglenes NKA-kollégiumhoz kerülne a döntés joga. Ám, mint elhangzott, a közeljövőben átszervezik a mecénásszervezetnél a szakkollégiumi rendszert, így vélhetően megszűnnek az ideiglenes testületek. A részletekről az alelnök későbbre ígért tájékoztatást.

 

NKA-bevétel 2010-2013 (ezer forint)

2010: 9.290,7

2011: 10.825,5

2012: 11,657,6

2013: 11.000,0*

*tervezett

Forrás: NKA Igazgatóság

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.