Újratemetik a mágikus realizmus atyját

Gabriel García Márquezt vasárnap helyezik végső nyughelyére a kolumbiai Cartagena de Indiasban, ahol a két évvel ezelőtt elhunyt Nobel-díjas író pályájának első, meghatározó éveit töltötte.    

A Száz év magány című regény világhírű szerzőjének hamvait Mexikóból szállították át szülőhazájába, és a La Merced nevű régi kolostor udvarán emelt emlékműben fogják elhelyezni. A síremléket az író egyik barátja, Katie Murray brit szobrász által készített, Márquezt ábrázoló mellszobor fogja lezárni. A művet a család kérésére szűk körben avatják fel.

Gabriel García Márquez 20 éves korában, 1948-ban költözött Cartagena de las Indiasba, ahol újságíróként helyezkedett el az El Universal című helyi lapnál, miközben folytatta jogi tanulmányait. Egyik leghíresebb műve, a Szerelem a kolera idején is itt játszódik.

Az írót 1982-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal „regényeiért és elbeszéléseiért, amelyekben fantasztikum és valóság ötvöződik mesterien, és mert e sajátos képzeletvilágú művek révén ábrázolja földje életét és konfliktusait". Művei több mint 50 millió példányban keltek el, és legalább 25 nyelvre fordították le őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.