Újra támad a töki pompos

Pénteken megnyílik a jubileumi, tizedik Vörösmarty téri karácsonyi vásár zsűrizett tárgyakkal, népzenével, néptánccal, klasszikus zenével, koncertekkel, gyerekműsorokkal és persze magyaros ételekkel-italokkal. Tavaly több mint 600 ezren voltak kíváncsiak rá.

Ez a turisztikai holtszezonban megrendezett, több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csak a helyiek ünnepi készülődésének egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt. A téli szezon elsőszámú motivációi, a karácsonyi bevásárlás, és az autentikus ünnepi hangulat megélése, melyeket a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvöz, évről évre folyamatosan gyarapodó látogatószámot jelent, amely tavaly már túllépte a 600ezret. A rendezvényre épített promóciónak köszönhetően, Budapest igen népszerű téli desztinációvá nőtte ki magát és hagyományőrző belvárosi karácsonyi vására immár Európa-szerte ismert és elismert attrakcióvá vált.

A Budapesti Karácsonyt a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a világhírű Travel&Leisure magazin beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig "nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni". A legnépszerűbb útikönyvek szinte kivétel nélkül kihagyhatatlan látnivalóként ajánlják a Budapesti Karácsonyt.

Mára az esemény túlnőtte Európa határait is, hiszen a közelmúltban Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának díszvendégeként mutatkozott be. A fesztivál művészeti igazgatója személyesen hívta meg a Vörösmarty téri kézműves áruk színvonaláért felelős Népművészeti Egyesületek Szövetségét, miután 2006-ban végiglátogatta Európa legnagyobb karácsonyi vásárait, s a szakmai szempontok alapján a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak.

A Budapesti Karácsonyi Vásár legnagyobb vonzereje, hogy itt kifejezetten a magyar szokások, tradicionális ételek-italok, népi mesterségek és  hagyományőrző zenekarok jelennek meg.

Az utánozhatatlan ünnepi atmoszféra a barátságos fapavilonoknak és a bennük megtalálható egyedülálló árukínálatnak köszönheti népszerűségét, hiszen a több mint 100 kézműves elárusító helyen a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékkel, különleges ajándéktárgyakkal valamint népi- és iparművészeti díszekkel vonul fel.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, pecsenyesütők standjai messziről oda vonzzák a látogatókat. Aki szereti a forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti. A vendégeket a magyar népzene, néptánc, klasszikus zene, gyermek műsorok, és koncertek kavalkádja szórakoztatja folyamatosan a téren, folymatosan.

A Vörösmarty téren felállított vendéglátó pavilonoknak, forró italoknak, csemegéknek és a színpadi programoknak köszönhetően a Budapesti Karácsony nem csupán egy népművészeti vásár, hanem egy hosszabb tartózkodásra is alkalmas, emlékezetes családi, baráti program. A gyönyörű látvány, a vásárlás, az étkezési lehetőségek, és színpadi programok együttes élménye, továbbá a számos kísérőprogram teszi lehetővé, hogy a látogató egy igazi ünnepi fesztiválnak legyen a részese.

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő Betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett idén is elengedhetetlen része a Budapesti Karácsonynak a Gerbeaud ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December 1-24. között minden nap, gyönyörű harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Az ablakok mindegyike egy-egy gyönyörű kortárs festmény képét rejti, amelyet zenei és fényjáték kísérettel fednek fel.

A karácsonyi készülődés a családok, gyerekek számára a legjelentősebb esemény az évben. A Budapesti Karácsonyi Vásár örömmel várja a gyermekeket is a térre, hiszen nem csupán az óriási karácsonyfa, adventi koszorú, zenés kalendárium, hanem kifejezetten a számukra kialakított programok is várják őket.

A mesélő Betlehemi életképet december 13.-tól lehet megtekinteni, hétvégenként délelőtt pedig csak nekik szól a színpadi bábelőadás. Idén is lehetőség nyílik, hogy megismerjék a régi korok hagyományos ajándékait, annak elkészítési módjait, és különböző népi mesterségekkel is találkozzanak hétvégente 10-18 óra között, hétköznap pedig 15-18 óra között a Vörösmarty téren felállított fűtött kézműves gyermekjátszóban. Idén is eljön a gyerekekhez a Mikulás, aki a Gerbeaud ház sarkában, szokásos székében szeretettel várja a kívánságokat a legkisebbektől a leg nagyobbakig. A Mikulás december 6-7. (szombat-vasárnap) 10-13 óra és 15-18 óra között várja a látogatóit  - adta hírül a főrendező, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató (BTH) Kht.

Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
Karácsonyi vásár a Vörösmarty téren
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.