Újra látható az ellopott és megkerült Csontváry-kép

Hihetetlenül gyorsan találta meg a rendőrség azt a Csontváry-festményt, amelyet az idén márciusban loptak el egy magángyűjtőtől – Szinyei Merse, Mednyánszky és Kádár Béla műveivel együtt. A 2006-ban 230 millió forintért, a Kieselbach-árverésen vásárolt Szerelmesek találkozását pénteken, a pécsi Csontváry Múzeumban állították ki.

Hosszú ideje Winkler Nóra vezeti a Kieselbach-árveréseket a Vígszínházban. Élete egyik legemlékezetesebb aukciójaként emlékszik a 2006-os télire, amikor Csontváry Koszka Tivadar festményét, az 1902 körül készült Szerelmesek találkozását árverezték el – mesélte a pécsi tárlat megnyitásán. A sztárkép nemcsak a katalógus borítóján jelent meg, hanem önálló brosúrát kapott.

Sárkány József művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Művészettörténeti Osztályának vezetője leplezi le Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét. A kép tul
Sárkány József művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Művészettörténeti Osztályának vezetője leplezi le Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása (Randevú) című, idén tavasszal ellopott, majd megkerült festményét. A kép tulajdonosa hajlandó volt kölcsönadni a festményt a pécsi Csontváry Múzeum részére, hogy azt egy ideig a nagyközönség is láthassa.

A festmény árverése izgalomban tartotta a műtárgypiacot, hiszen létezéséről tudni lehetett ugyan, de csak akkor, 2006-ban bukkant fel. Nem sok derült ki a múltjáról, egyetlen részletéről készült reprodukció 1931-ben. Egy olyan magánember családja birtokolta hatvan évig, aki nem vallotta magát műgyűjtőnek.

Babonából senki sem merte megtippelni, mennyiért mehet el a mű, bár az, hogy nyolcvanmillióról indult a licit, sejtette, kisebb vagyon lesz a végső ár. A vígszínházi premier előtt a Műcsarnokbeli Antik Enteriőrön debütált, itt láthatta először a közönség.

Winkler Nóra elmondta, az a 2006-os alkalom egészen különleges volt, 3-4 tétellel a Csontváry-kép licitje előtt szokatlan hangulatúvá vált az amúgy nyüzsgő színházterem. A tökéletes csend uralt mindent, még a ruha suhogása is hallhatóvá vált. Aki árverést vezet, az olyan automatikusan fújja a licitlépcsőket, ahogy más levegőt vesz. Lázálmából felébredve is tudja, mikor mekkorát változik a számsor. Nyolcvanmilliótól százmillióig ötmilliónként ugrik, száztól tízmilliónként. Kétszázmillió után máshogy haladt az idő, mint előtte. Húszasával emelte a tétet, itt azért belegondolt abba, ez egy helyes lakás ára. 220 után 240 következett volna, de egy szakértő megkérdezte: elfogad-e 230 milliót ezért, a megbízója ennyiért vásárolná meg a képet. Így lett ez a legdrágábban vásárolt kép Magyarországon.

Jelentős budai kollekció része lett a Csontváry-alkotás, egészen március 15-ig, mikor is a teraszajtót felfeszítve betörtek az első kerületi lakásba, és elvitték több tízmilliós Szinyei Merse-, Mednyánszky-, valamint Kádár Béla-művekkel együtt. (A festmények összértéke majdnem félmilliárd forint volt.) Április végén azonban megtalálták az ellopott műtárgyakat a rendőrök, a Csontváry-festményt egy józsefvárosi lakásban, a szekrény mögé befalazva, míg a többit fóliába csavarva. Visszakapta a műveket a tulajdonos is, aki nem sokáig nézegette a képeket. A Csontvárytól szinte egész nyárra megvált, kölcsönadta a pécsi Csontváry Múzeumba, ahol olyan neves alkotásokkal egy teremben látható, mint a Mária kútja Názáretben vagy a Baalbek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.