Újra ketyeg a toronyóra a turai kastélyban

A turai kastélyban befejeződött a rekonstrukciós folyamat első eleme, az óratorony felújítása.

A kastélyon, melyet a rendszerváltás idején egy idiai cég, a Sura Kft. vásárolt meg, hosszú ideig csak állagmegóvó munkákat végeztek. Majd 2004-ben két fiatal, magyar üzletember megvásárolta a többségi tulajdont az indiaiaktól annak érdekében, hogy banki forrásokból, pályázati pénzekből és saját tőkéjükből felújíthassák az épületet. Ekkoriban nyílt meg a kert és a kastély a látogatók előtt, miután az életveszélyt elhárították, s a környezetet rendbe tették.

Született egy koncepció, mely szerint a kastélyhoz csatlakozóan épülne egy új épülettag, s így alakulhatna az épületegyüttes 120 szobás, ötcsillagos szállodává, körülötte a tízhektáros parkkal. A szállodává alakítás költségét 2005-ös áron is 4-6 milliárd forint közé becsülték.

2010-ben sikerrel pályázott és nyert a kastély a Nemzeti Kulturális Fejlesztési Alap Műemléki és Régészeti Szakmai Kollégiuma által veszélyeztetett helyzetű műemléképületek részleges helyreállításának támogatására kiírt pályázaton. Az óratorony csúcsdíszének veszélyes mértékű dőlése, az ácsszerkezetek kijavítása és a héjalási hiányosságok megszüntetése állt a középpontban. Mintegy 15 millió forintot költöttek a torony rendbetételére, amiből 7 millió volt a pályázaton nyert összeg.

A felújítás a történeti hűség érdekében kiegészült az óramű pótlásával. Az óratorony részleges felújítása egyben veszélyelhárítási célokat is szolgált, így befejeztével várhatóan látogatható lesz a park eddig lezárt része is a kastély túloldalán.

A felújítás a tetőn folytatódik. A kastély bevilágító kupolájának és a pálmaház kupolájának helyreállítására ismét pályázatot nyújtottak be az NKA-hoz. A tulajdonosok korábban kinyilvánították: amennyit támogatásként kapnak, annyit maguk is hozzátesznek.

Tura, kastély, óratorony,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.