Újra felbukkant a buja méregkeverő

Az itáliai reneszánsz híres-hírhedt alakjának, Lucrezia Borgiának ritka portréját fedezték fel egy ausztrál galériában. A képről hosszú időn át azt hitték, hogy egy fiatalembert ábrázol, mivel tőrt viselt.

                                                              Egy másik kép: itt nem tűnik fiatalembernek

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A canberrai National Gallery of Victoria restaurátora, Carl Villis több évi munkával azonosította az 1520 körül festett Ifjú  arcképe című mű alkotóját és szereplőjét. Villis szerint a kép, amelyet a galéria 1965-ben vásárolt, Dosso Dossi olasz reneszánsz  festő műve, és a ferrarai hercegi család legismertebb nőalakját  ábrázolja. A technikai elemzés alapján sikerült kideríteni a művész kilétét, aki a Borgiák szolgálatában állt a 16. század első  évtizedeiben. A képről hosszú időn át azt hitték, hogy egy  fiatalembert ábrázol, mivel tőrt viselt.

Lucrezia Borgia, a később VI. Sándor néven pápává választott Rodrigo Borgia leánya (1480-1519) férfiakat megszégyenítő bátorságáról, rendkívüli szépségéről és bujaságáról egyaránt elhíresült. A közfelfogásban mindenekelőtt mint nagy intrikus és méregkeverő él. Állítólag ő maga keverte a halálos szereket, amelyeket üreges gyűrűjébe rejtett és alkalmas pillanatban csepegtetett belőlük elemészteni kívánt vendégei italába. Volt olyan gombából készített mérge, amely csak napokkal a vendég távozása után hatott, így nem gyanakodtak rá.

Harminckilenc évesen gyermekágyi lázban halt meg. A 19. századi romantika ismét felfedezte alakját, Victor Hugo drámát, Donizetti operát írt róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.