Újra felavatták Radnóti szobrát Abdán

Felavatták a tavaly november közepén egy eltévedt autós által ledöntött abdai Radnóti Miklós-szobor részletekig hű mását.
Melocco Miklós, a szobor Kossuth-díjas alkotója az ünnepségen elmondta, hogy a szobor eredetijét 1980-ban állították fel; az alkotásban - az özvegy hozzájárulásával - a fiatal költőt örökítette meg. „A magyar költőtől elvárjuk, hogy jós legyen, látnok is legyen" - fogalmazott az ünnepségen a szobrász, példaként említve a saját halálát megjövendölő Petőfi Sándort, valamint Radnóti Miklós 1936-ban megjelent kötetét, a Járkálj csak, halálraítélt! címűt.

Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen arról beszélt, hogy a költő a munkatáborban és az erőltetett menet alatt is sejtette, mi vár rá, mégis alkotott. Az alpolgármester hangsúlyozta: emlékezni nem csupán a holokauszt hetvenedik évfordulóján kötelességünk, „folyamatosan a szívünkben és az eszünkben kell őriznünk a fájó és embertelen tettek emlékét", hogy még egyszer ne történhessen meg hasonló szörnyűség.

Domanyik Eszter, a győri városháza sajtófőnöke az MTI-nek korábban elmondta: a Melocco Miklós-mű újraalkotásának és a tereprendezésnek mintegy 15 milliós költségét - korábbi ígéretének megfelelően - a megyeszékhely önkormányzata állta; ennek részeként olyan erős megvilágítást kap az alkotás, hogy véletlenül se fordulhasson elő még egyszer ilyen baleset. Mint arról az MTI akkor beszámolt, tavaly november közepén döntötte le egy autós a műalkotást; a szobor olyan súlyosan károsodott, hogy nem volt javítható.

A tettest, egy 24 éves pápai férfit, aki egy szórakozóhelyre tartva tévedt el éjszaka a sűrű ködben, közúti közlekedés rendjének megzavarása miatt - az MTI értesülése szerint 50 ezer forintos - pénzbírsággal sújtotta és három hónapra eltiltotta a járművezetéstől a Győri Rendőrkapitányság.

Az eset után napokkal jelentette be a győri önkormányzat, hogy ismét kifaragtatja Melocco Miklóssal a szobrot, amely annak a helynek a közelében áll, ahol Radnóti Miklóst 1944 novemberében megölték.

Az esettel összefüggésben Magyarországon és a német sajtóban is voltak utalások tavaly novemberben arra vonatkozóan, hogy antiszemita motivációja lehetett a szobor ledöntésének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.