Kórusfesztivál Pécsett: újra falat döntenének

Egy év múlva Pécs megtelik muzsikával, ugyanis vendégül látja az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválját.

Pécs másodjára házigazdája a kontinens talán legjelentősebb kórusünnepének, először 1988-ban találkoztak itt Európa énekkarai. Addig a „szocialista blokk” városai szóba se jöhettek rendezőként. Az Európai Kórusszövetség akkori elnöke, a francia Marcel Corneloup annak hatására szemelte ki Baranya fővárosát helyszínül, hogy hallotta énekelni a Tillai Aurél által dirigált Pécsi Kamarakórust.

A 84 esztendős Tillai – aki immár 55 éve irányítja a nemzetközi kritikákban megkerülhetetlennek, tökéletesnek és etalonnak minősített énekkart – azt mondja, hogy Corneloup azért lobbizott Pécs mellett, mert elvarázsolta őt a város és gazdag zenei élete.

S persze azért is, mert ráérzett, hogy lehet valamit tenni a két világrendet elválasztó fal lebontásáért. Az elnök utóbb így emlékezett a „vasfüggöny” mögött rendezett fesztivál hatására: „A Fal még állt... az egységbe font hangok, ezrek és ezrek hangja, Európa minden nemzetének hangja, akárcsak a jerikói trombiták, segítettek ledönteni azt...”

Az 1988-as Europa Cantat – amelyre négyezer, többségében nyugateuró pai énekes érkezett Pécsre – megismételhetetlen. A 2015. július 24. és augusztus 2. között megrendezendő fesztivál azonban kicsit megint falakat dönget majd: a kórusszövetséghez eddig nem kötődő Balkán zenei kultúrája kap főszerepet, s ebben ott munkál a remény, hogy az elmúlt évtizedekben háborúkat megszenvedett térség megbékélését és unióhoz csatlakozását a közös éneklés is segítheti.

A pécsi rendezvényre 3-4 ezer vendéget várnak, tudtuk meg a fesztiváliroda vezetőjétől, Balog Rékától. Az énekesek 57 műhely munkájában vehetnek részt. A műhelyeket öt kontinensről érkezett zenészek irányítják, akik valamennyien meghatározó egyéniségei a világ kórusművészetének.

Műhelye lesz – többek között –a középkori egyházi énekeknek, a reneszánsz madrigáloknak, a barokknak, a romantikus kórusműveknek, a népzenei ihletésű daloknak, Bachnak, Bartóknak, Kodálynak és Brittennek, a gyerekdaloknak, a bordaloknak, a XX. századi imádságoknak.

Több műhely foglalkozik a kortárs szerzőkkel, a dzsesszel, operettel, a filmzenékkel, a musicalekkel, a latin táncokkal, s azzal, hogy a szerelem és az erotika miképp jelenik meg dalainkban a XV. századtól napjainkig.

Az énekesek délelőtt a műhelyekben tanulnak, délután koncerteket tartanak. A nap lezárása a közös ének: esténként Pécs emblematikus terén, a négytornyú bazilika előtt többtucatnyi kórus, gyakran ezer-kétezer tagja együtt dalol.

A pécsiek reményei szerint a kórustalálkozó lendületet ad a város idegenforgalmának. Ezért is áldoz az önkormányzat 150 millió forintot az Europa Cantatra, s ugyanennyit a kormány is hozzátesz a költségekhez, amelyek nagyobb felét a résztvevők befizetései fedezik. Pécs 2010-ben, Európa kulturális fővárosaként sok turistát vonzott, a város tartós idegenforgalmi expanziója azonban elmaradt. Az Europa Cantat talán e téren is segít falat törni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.