Újra bíróság elé áll Polanski

Egy hét múlva hallgatja meg a lengyel bíróság Roman Polanskit - adta hírül a brit The Guardian. Ezután döntenek arról, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak a majd negyven éve elkövetett megrontás miatt. Ezzel talán eldől, hogy valaha felelősségre vonják- e a tengerentúlon.

Az Oscar díjas rendező 1977-ben már bűnösnek vallotta magát az ügyben. Akkor 42 napot töltött börtönben a vádalku keretében kiszabott 90 napos büntetéséből. Azután elhagyta az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy az eljáró bíró nem hagyja jóvá az ügyészséggel kötött vádalkut. Ebben az esetben évekig börtönbe került volna a 13 éves kislány megrontásáért.

2009-ben már letartóztatták és hónapokra házi őrizetbe helyezték a Zürichben, ám akkor végül a svájci hatóságok nem járultak hozzá a kiadatásához.

A filmrendező, aki egyébként Franciaországban él, jelenleg a következő, lengyelországi forgatását készíti elő. Ügyvédje, Jan Olszewski szerint a 81 éves művész elmegy a meghallgatásra. Amennyiben a bíróság helyt ad az amerikaiak kérvénynek, a kiadatáshoz még szükséges az igazságügy miniszter egyetértése is.

A Kínai negyed és a Zongorista alkotója a Dreyfuss ügyről készül filmet forgatni Lengyelországban. Az azonban nem tisztázott, hogy egy héttel a tervezett meghallgatása előtt is ott tartózkodik-e, idézte az ügyvédjét a brit lap.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.