Újabb ókori fal omlott össze a pompeji ásatásokon

Az eső újabb falat mosott el a pompeji ásatásokon. Ezúttal a Via Stabiana utca egyik üzlethelységének oldalsó fala omlott le a vasárnapi heves esőzésben.

Leesett a szomszédos épület vakolatrétege is. A kárt hétfőn méri fel a nápolyi műemlékvédelmi és régészeti felügyelet. A helyreállítást december közepén kezdik meg - jelentették az olasz napilapok.

A Vezúv 79-es kitörésében elpusztult városnak ugyanebben az utcájában már júliusban is leomlott egy falszakasz. Novemberben a pompeji fürdők falai repedtek meg, máshol az antik stukkó esett le.

Az UNESCO által 1997-ben a világörökség részének nyilvánított régészeti területen folyamatosak a természeti károk. A legnagyobb kár 2010 őszén keletkezett, amikor a gladiátoriskolaként ismert Schola Armaturarum fala omlott össze szintén az esőzések következtében.

Az UNESCO november végén megállapodást írt alá a nápolyi régészeti hatósággal Pompeji ásatási területének bővítéséről. Az olasz kulturális miniszter december 9-ig ígérte a Grande Pompei (Nagy Pompei) elnevezésű restaurálási projekt vezérigazgatójának kinevezését. Az ő feladata lesz az ásatások karbantartásának azonnali elindítása.     A februárban elindult program keretében az Európai Uniótól Pompeji megmentésére kapott 105 millió euróból (harmincegy és fél milliárd forintból) harminckilenc beavatkozást kellett volna megvalósítani. Eddig csupán öt pompeji épület helyreállítása kezdődött meg. Ha december végéig az olasz fél nem jelöli ki a többi restaurálási beavatkozást, Itália elesik az uniós finanszírozástól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.