Újabb magyar írót fedeztek fel az olaszok

Sikeresnek számít az olasz olvasók körében Körmendi Ferenc csaknem 80 éve írott regénye, a Budapesti kaland, amelyet tavaly jelentetett meg ismét a Bompiani kiadó.

Az Il Giornale című napilap felfedezésnek nevezte Körmendi Ferenc regényét. "Íme Körmendi Ferenc, a magyar Moravia" - az Il Giornale az olasz irodalom neves képviselőjéhez, Alberto Moraviához (1907-1990) hasonlította a Budapesti kalanddal 1932-ben nemzetközi regénypályázatot nyert Körmendit (1900-1972).

A regényt már a háború előtt tizenöt nyelvre lefordították, olaszul a Bompiani kiadónál jelent meg, amely tavaly ismét kiadta a Budapesti Kalandot. A Bompiani így versenyez a Márai Sándor regényeit egymás után - ugyancsak sikerrel - kiadó Adelphi kiadóval.

"A harmincas években írt, mi pedig posztmodern olvasók nyolcvan évvel később követjük őt... minden megváltozott, Körmendit olvasni továbbra is élvezet" - írta a napilap csütörtöki száma. Az újság Körmendi Ferenc titkát abban látta, hogy saját generációja válságáról szólt: "most is gazdasági és társadalmi válságban élünk, értékvesztés korában, morális züllésben, távlatok nélkül, az idegentől való erősödő félelemben, újraéledt nemzeti egoizmusban, a terrorizmus elleni harc teremtette militarizációban".

A napilap cikkében Körmendi Ferenc más műveinek olasz kiadását sürgette.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.