Új képek kerülnek vissza a nádasdladányi kastélyba

 Visszakerül eredeti helyére, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyba három, egykor Nádasdy-tulajdonban lévő festmény. A képeket március 24-én, kedden, délelőtt 10 órakor ünnepélyes keretek között helyezik el a kastélyban.

Az egyik mű, Barabás Miklós tavaly ősszel megvásárolt festménye, a Gróf Nádasdy Ferencné Zichy Ilona című alkotás ősz óta a székesfehérvári múzeumban volt látható, onnan helyezik át a ladányi kastélyba. Nádasdy Ferenc gróf 1876-ban, fiatalon  elhunyt feleségének emlékét több festménnyel életben tartotta az akkor épült kastélyban. Ezek egyike volt a szóban forgó alkotás is.

A másik két kép, az Öreg házaspár ebédje és a Fiatal parasztpár muzsikusokkal című alkotás Giacomo Francesco Cipper 18. századi milánói mester alkotása és e két munkája egykor a kastély ebédlőjében volt látható a kutatások szerint.

 Barabás festményét  a Kieselbach Galéria őszi árverésén és az Öreg házaspárt a Nagyházi Galéria téli árverésén vásárolta meg a Forster Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája 2014-ben, élve a Magyar Állam elővásárlási jogával. A Fiatal parasztpár muzsikusokkal című képet a Szépművészeti Múzeum hosszú távú letétként adja át a Forster Központnak.

A kastély eredeti tárgyainak visszagyűjtése jó néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor az épületet még a Forster jogelődje, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága kezelte. Már akkor visszakerült a hajdani 25 ezer kötetes könyvtár mintegy ezer darabja, majd az úgynevezett ősök csarnokába néhány festmény a Magyar Nemzeti Múzeum történeti arcképcsarnokából. Ezek között már látható volt egy másik Barabás Miklós-kép Ilona grófnéról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.