Újabb kalandozáskori leletek a Nemzeti Múzeumban

2003-ban az M7 autópálya Somogy megyei szakaszának építése során Balatonújlak-Erdődűlőn a megelőző feltárásoknál előkerült egy 17 sírból álló, 10. századi leletegyüttes. A Nemzeti Múzeum új, honfoglaláskori kiállításrészében ezekből nyolc lelet tekinthető meg.
Ezek közül kiemelkedik egy aranyozott ezüstlemezekből készült hajfonatkorong-pár és az az ezüst lemez, amely az egyik feltát nyerget díszítette: honfoglaláskori leletek közül ilyen növényi palmettás díszítésű még nem került elő.

A lelőhely számos kérdést új megvilágításba helyezett: az itt talált sírok gazdagsága ritka jelenség a Dunántúlon, a fegyvermellékletek sokasága pedig egyedi a 10. századi Kárpát-medencében. A sírokban fellelt pénzérmék alapján a temető jól keltezhető; a sírok egy része a nyugat-európai érmékkel biztosan a 10. század középső harmadára vagy az az utáni időszakra tehető. Ezek az érmék egyben arra is utalnak, hogy a közösség tagjai részt vehettek a „kalandozásokként" számon tartott katonai vállalkozásokban. Az egykori közösség militáns jellegét mutatják a férfi sírok fegyvermellékletei is.

Fotó: Dabasi András / Magyar nemzeti Múzeum
Fotó: Dabasi András / Magyar Nemzeti Múzeum

Egy sír kivételével minden sírban voltak használati tárgyak, ékszerek és viseleti emlékek. Az egykori ruhadíszek és ékességek többnyire ezüstből készültek. Viszonylag magas a lóval, lószerszámmal temetettek száma.

A feltárást az MTA Régészeti Intézetének munkatársai végezték, a leletegyüttest a területileg illetékes Rippl-Rónai Múzeumba helyezték el Kaposváron, de a feldolgozás után a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállításrészében mutatkozik be először.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.