Új könyvtár Újlipótvárosban

A XIII. kerületi önkormányzat Radnóti Miklós Művelődési Központjában, a RAM-ban a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár élve a lehetőséggel, saját pénzéből új kerületi tagkönyvtárat alakított ki. Az új bibliotéka két kisebb egység, a Pannónia utcai és a Tátra utcai integrálásával jött létre, korszerűsítve Újlipótváros közkönyvtári ellátását.

A RAM-ban megnyílt új FSZEK Radnóti Miklós Könyvtár 270 négyzetméteres alapterülete alkalmassá vált megfelelő olvasói terek kialakítására. A könyvtárhasználók köre várhatóan tovább bővül majd a közeli lakótelepen élőkkel, óvodásokkal, általános iskolai- és középiskolai tanulókkal.

A könyvtár gyűjtőkörének átalakított és megnövekedett dokumentumállománya közel 20 ezer db könyv, ebből kb. 2500-3000 db gyermekirodalom -, 1500 db AV- CD, CD-R, DVD, videó, hangoskönyv és, időszaki kiadványok. A tanulásra, olvasásra és zenehallgatásra is alkalmas kényelmes helyeket alakítottunk ki.
A könyvtár szolgáltatásai kibővülnek és megújulnak: a felnőttkorúak mellett a gyermekek, fiatalok számára is biztosítja a kölcsönzést, a számítógépes integrált könyvtári rendszer használatát.

A szisztematikusan válogatott gyermekállományból (nyomtatott és audiovizuális dokumentumok) elkülönített térben, szabadpolcon lehet válogatni; a legkisebbeket „mesesarok” és változatos gyermekfoglalkozások (könyvtárhasználati foglalkozások, könyvbemutatók, kézműves foglalkozások, rendezvények) várják.

A tanuláshoz, tájékozódáshoz (nyomtatott és/vagy elektronikus formában) 15 férőhely áll rendelkezésre; külön gyermek és felnőtt internetsarok épült ki, ahol biztosított a számítógéphasználat, a szkennelés és a wifi; a könyvtár és a FSZEK teljes állományában számítógépes katalógus (OPAC) igazít el, - lehetőség van internetes forrás és lelőhelytájékozódásra, interneten elérhető ingyenes adatbázisok használatára, E-Magyarország pont és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) - a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum szolgáltatásainak elérésére is.

A nagyobb könyvtári tér lehetőséget biztosít Biblioterápiás klub és változatos könyves/kulturális programok szervezése, a „Könyvtárgaléria” pedig képzőművészeti kiállítások rendezésére is alkalmas.
A könyvtár heti öt napon, 24 órában várja a látogatókat, a szolgáltatások mozgáskorlátozottak és a babakocsival érkező által is elérhetőek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.