Új balettot mutatnak be Munkácsy életéről

Ősbemutatót tart a Magyar Nemzeti Balett szombaton este a Magyar Állami Operaházban. Az Aranyecset címmel Munkácsy Mihály élettörténetét feldolgozó, egész estés, cselekményes táncjáték koreográfiáját Pártay Lilla készítette.

Az Anna Karenina, az Elfújta a szél alkotója ezúttal Munkácsy életútját mutatja be, a szegény asztalosinas küzdelmeitől a felemelkedésen át egészen a világhírig. A színpadon megelevenedik a festő párizsi szalonja és műterme, amelyben monumentális képeit festette - mondta Várkonyi Judit, a dalszínház sajtófőnöke az MTI-nek.

A főhős alakja megidézi a 19. századi környezetet a kor polgáraival és előkelőségeivel, a festő társaságával és szerelmeivel, a kor befolyásos impresszárióival. A hiteles ábrázolást Horesnyi Balázs díszletei és Velich Rita jelmezei segítik.

A világítástervező, az amerikai Kirk Bookman számos Off-Broadway produkció és Broadway-darab színrevitelének alkotótársa, emellett számos prózai színháznak dolgozott, de szimfonikus zenekarok színpadi műsoraihoz is tervezett világítást.

Solymosi Tamás balettigazgató az MTI-nek kiemelte: az évad repertoárjának összeállításakor idén is arra törekedett, hogy minél több új előadással álljanak a közönség elé, és ezek között olyan ősbemutató is szerepeljen, amely kifejezetten a Magyar Nemzeti Balett együttesének készül. Ilyen lesz most az Aranyecset. A színrevitellel Pártay Lilla régi álma válik valóra, a darab 2009 óta vár a megvalósításra.

Pártay Lilla Dallos Sándor életrajzi regényéből kiindulva építkezett, de alkotófolyamatát segítették beszélgetései Pákh Imre Munkácsy-gyűjtővel, valamint a felkutatott levéltári anyagok. A baletthez a kornak megfelelő zenéket válogatott, végül Liszt Ferenc, Wagner és Berlioz műveiből Medveczky Ádám szerkesztette meg a mű kísérőzenéjét.

"Markáns, érzelmekkel és indulatokkal teli, a munka terén roppant teherbírású művészt ábrázoltunk, akinek az élete egyformán volt tele kudarcokkal és felemelkedésekkel. A librettó elsősorban vívódásait mutatja be. Munkácsy rengeteget utazott, így a színpadon sok helyszínt, korszakot és szereplőt kellett megjeleníteni" - tette hozzá Balatoni Monika dramaturg.

A két szereposztással kiállított darab címszerepét Oláh Zoltán első magántáncos mellett Kekalo Jurij táncolja. A 27 éves ukrán művész a Harkovi Nemzeti Operaházban, a Kijevi Nemzeti Balettnél dolgozott, majd a szentpétervári Eifmann Balett társulatához szerződött. Solymosi Tamás egy évvel ezelőtt szerződtette az Operaház balett társulatához.

"A címszerepre Pártay Lilla választotta Kekalót, amivel egyetértettem. A karba szerződött, és egy év alatt képes volt megmutatni, mire képes technikai és művészi szempontból". Munkácsy feleségét, Cecilt és szerelmét, Svent Kozmér Alexandra és Popova Aleszja, valamit Tanyikpajeva Alija és Felméry Lili kelti életre.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója hangsúlyozta: nemcsak az függ tőlük, milyen lesz a hazai balettélet, kik, mikor, mit és hogyan, milyen nívón táncolnak, hanem az is, a magyar alkotói képzelet, a koreográfusi lét számára tudnak-e kínálni utakat, lehetőségeket.

"A legnagyobb öröm, amikor tudunk. Pártay Lilla egy nagy magyar festőművész életében találta meg új balettjének témáját, ez valamennyiünk számára különösen fontossá teszi a mű ősbemutatóját" - emelte ki Ókovács Szilveszter.

A szombati premier előtt Pártay Lilla a Székely Bertalan terembe várja a bemutatóra érkező közönséget, ahol 45 perces előadást tart a darabról. Különleges lehetőségként Pákh Imre Munkácsy-magángyűjteményének néhány darabja látható a Vörös Szalonban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.