Új vezetők Bécsben és Berlinben

Új igazgató került a Balassi Intézet bécsi, illetve berlini intézetének élére.

Molnár Mária művészettörténész, szakírót május 15-től bízták meg a Bécsi Collegium Hungaricum vezetésével, Kopek Gábor fotográfus-médiaművész, egyetemi tanár a Collegium Hungaricum Berlint irányítja június 1-jétől Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Balog Zoltán, az emberi erőforrások miniszterének döntése értelmében. A berlini intézmény nyílt, a bécsi nem nyílt pályázat révén nyert új vezetőt.

A berlini igazgatói poszt tavaly szeptember 1-jével üresedett meg, amikor lejárt az előző vezető, Can Togay megbízatása. Can Togay az Isztambuli Magyar Intézet vezetőjeként folytatta volna munkáját, ám egy másik berlini – egyetemi tanári – feladat miatt végül nem vállalta a törökországi megbízatást. Az isztambuli kinevezési folyamat még zajlik, eredmény heteken belül várható.

Az intézetvezetők egy értékorientált országkép közvetítéséért, közös értékeink nemzetközi megismertetéséért, a magyarság jó hírének eljuttatásáért a nemzetek közösségébe, és a határon inneni és túli magyarság kulturális értékeinek és kapcsolatainak fejlesztéséért felelnek.

Molnár Mária a közép-európai gondolat kortárs művészeti reprezentációját tartja a legfontosabbnak. Célja a kortárs magyar komolyzene, a képző- és iparművészet, az irodalom, a film, a tánc és a színház megismertetése a nemzetközi együttműködés és a kölcsönös párbeszéd jegyében.

Kopek Gábor rendkívül lényegesnek tartja az intézet láthatóságát és a folyamatos párbeszédet. Leginkább arról gondolkodna közösen, hogy miként tudunk együtt élni globálisan, ugyanakkor identitásunkat megőrizve, szabadon. Mindezt egy olyan világban, ahol előtérbe került és meghatározóvá vált a kreativitás, a folyamatos innováció, a tudomány és művészet összetartozása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.