Életveszélyes fenyegetések a szabadkai színházban

Rendeződni látszik a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának ügye. Lapunk megírta, hogy a fenntartó Magyar Nemzeti Tanács (MNT) által kinevezett igazgatóval, Andrási Attilával konfliktusba kerültek a társulat tagjai. A tiltakozások hatására az MNT úgy döntött, hogy május 31-i hatállyal felmenti Andrásit az igazgatói tisztségből, de helyére nem a társulat által javasolt Körmöci Petronella szabadkai színészt, hanem Gyarmati Kata dramaturgot, az Újvidéki Színház művészeti vezetőjét nevezi ki.

A döntést bejelentő január eleji sajtótájékoztató után 21 társulati tag nyílt levélben fogalmazta meg véleményét. Ebben hosszan elemzik az eseteket, és részletesen indokolják, miért utasítják vissza az MNT elnökének, Hajnal Jenőnek az állításait. „Társulatunkat összeférhetetlen, kirekesztő csoportként tünteti fel, és ennek alátámasztására a valóságnak nem vagy csak részben megfelelő állításokat tesz” – írják, majd leszögezik, hogy az elnök által „botrányba fulladtnak” nevezett Vajdasági lakodalom című előadást a tervezetthez képest ugyan két hónapos csúszással mutatták be, de mai napig nagy sikerrel játsszák.

Kitérnek arra is, hogy az állításokkal ellentétben nem tiltották ki Kovács Frigyes színészt. „Mindannyian méltán elismert alkotóművésznek tartjuk, és a szakmai érdemeit egy pillanatig sem vitatjuk el” – írják. Kovács „egyre fokozódó lelki terrornak, megaláztatásnak és fenyegetéseknek tett ki bennünket”. Tarthatatlan magatartása miatt a Cseresznyéskert című előadás próbafolyamata során Bérczes László rendező a lecserélését kérvényezte az adott szerepről, mire a színész életveszélyesen megfenyegette őt leveleiben. Végül a Népszínház igazgatóbizottsága rendőrségi feljelentést tett Kovács ellen, aki maga mondott föl.

A levél végén leírják: „Gyarmati Katát kiváló kvalitású színházi szakembernek tartjuk, és korrekt embernek ismerjük már régóta. Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy Körmöci Petronellát az MNT soha nem nevezné ki a társulat élére, mert az az Andrási Attilával kapcsolatos tévedésük nyílt elismerése lenne. Körmöci Petronella a társulattal egyhangúlag arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha az MNT Gyarmati Katát valóban támogatja a művészeti vezetői poszton, akkor természetesen maximálisan segíti, támogatja Katát és a munkáját a jövőben.”

Egyúttal azt kérik, hogy az igazgató cseréjét azonnal hajtsák végre, ne várjanak május végéig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.