Új börtönkiállítás a mínusz harmadikon

Az egykori veszprémi várbörtön -3. (mínusz harmadik) szintjének használata kapcsán együttműködési megállapodást kötött a Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum. Ennek köszönhetően május 6-án „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században" címmel új állandó kiállítás nyílik az épületben.
A Veszprémi Törvényszék és a Laczkó Dezső Múzeum közös szándéka volt a Vár utca 19. szám alatt található várbörtön épületének, történetének bemutatása egy állandó kiállítás létrehozásával. Az egykori várbörtönt különleges turisztikai alkalmakkor eddig is meg tudták tekinteni az érdeklődők, ám a májusban nyíló állandó kiállítás új lehetőséget teremt a hely hasznosítására.

Az együttműködési szerződés értelmében a várbörtön vagyonkezelője továbbra is a Veszprémi Törvényszék, a -3. szint használója pedig a Laczkó Dezső Múzeum.

Az „Élet a mínusz harmadikon, Várbörtön a 21. században" című új állandó kiállítás nem „csak" a várbörtönről mint épületről és érdekességről szól, hanem több izgalmas témát mutat be. A tárlatban látható lesz egy Mindszenty József-emlékszoba, a fogvatartottak életét és a várbörtön történetét bemutató kiállítási egység, a „Bakonyi betyárok a pandúrok kezén" című tárlat, továbbá megtekintetők a cellák, a kápolna, a kilátó, a parancsnoki szoba és a vizesblokk. Emellett interaktív filmvetítések várják a látogatókat.

A 2015. május 6-án, szerdán 14 órakor zajló ünnepélyes megnyitó után a kiállítást csoportos bejelentkezés alapján szakvezetéssel lehet látogatni a törvényszéken előírt munkaidőben, illetve előzetes időpont-egyeztetés alapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.