Új alfa a raptoroknál

Azt szokták mondani, hogy ha valami akkora hülyeség, hogy már szégyen volna elmondani, azt eléneklik. Régi szép, operás idők. Ma, ha valami akkora hülyeség, akkor filmet forgatnak belőle. Most éppen a Jurassic Worldöt.
Persze, én is tudom, hogy fölösleges azon fönnakadni, hogy egy senki által nem oktatott, ketrecbe zárt dinoszaurusz tudja, hogy hőérzékelő kamerával figyelik, ezért hasznosítja a beléültetett levelibéka géneket vagy miket, és leszabályozza önnön testhőmérsékletét. Utána még kitépi magából a nyomkövető csipet, hogy szabadabban tudjon garázdálkodni.

Nem ez a lényeg. A Jurassic úgyis a szaladgálásról szól, jönnek a hüllők, és ellenségükké nyilvánítják az embereket, ami voltaképpen nem szép tőlük, hiszen nekünk köszönhetik puszta létezésüket, de hát mi is megérjük a pénzünket, folyton anyagi javak megszerzése érdekében mutogatjuk vagy szabadítjuk ki őket. Pedig a találkozás az őstörténettel lehetőség a szembenézésre, mire is jutottunk, balga főemlősök. Ebből a szempontból a Jurassic World némileg különbözik az elődeitől, mert mintha elfelejtették volna leforgatni a megfelelő részeket, vagy csak legyintettek, úgyis tudja minden hülye a moziban, hogy ha szülők válni akarnak, és ettől a gyerekek sírdogálnak, akkor az átélt izgalmak után a szülők elállnak szándékuktól a film végére. Még csak azt sem mondhatjuk, hogy nem éri meg a felhajtást.

De hát nincs szánalmasabb mint a józan ésszel jönni, amikor a film már régen túllépett ezen, már nem vacakolnak áltudományos fejtágítással, borostyánba ragadt, dinóvért szívó szúnyogokkal, a hüllők köztünk élnek, és néha vicces, amikor gonoszul néznek, vagy türelmetlenségükben a karmaikkal zongoráznak. Lehet szaladgálni előlük, és az IMAX változatban láthatja az ember, mennyit fejlődött a technika: nincsenek már műanyag gyíkfejek, minden sokkal valóságosabbnak hat, de még mindig nem valóságnak. Jön még, gondolom, újabb folytatás, apróbb-nagyobb előrelépések az teljesebb illúzió irányába.

Most az a lényeg, hogy némely szívek szaporábban vernek, amikor megszólal a zene, John Williams Jurassic-témája. Ahhoz képest, hogy a dinoszauruszok a legjobban és legkövetkezetesebben kidolgozott jellemek, a színészeket tekintve a hagyományoknak megfelelően most is meglepően erős a film. A vörös hajú, igézően világos szemű Bryce Dallas Howard csodálatos Rosalinda volt Kenneth Brannagh Ahogy tetszikében. Megszakadhatott. Most meg az őshüllők között belépett a halhatatlanságba.

Jurassic World – forgalmazza a UIP Dunafilm

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.