Tűzzománc, jöjj velem

A tűzzománc varázsa címmel nyílt kiállítás a XIX. Zománcművészeti alkotótáborban született művekből kedden Salgótarjánban; a két és fél hétig látogatható tárlaton 21 képzőművész és amatőr alkotó munkáit láthatják az érdeklődők.

A legtöbb művész 2-3 alkotással képviselteti magát a kiállításon, a festményekre emlékeztető tűzzománcképek között számos olyan mű látható, amelyet a természet ihletett, de több olyan alkotás is van, amely egyfajta álomvilágba kalauzolja el a nézőt.

Miért tölti valaki a nyári szabadságát egy gyárépület lepukkant magyar valóságában, a nyári hőségben 800 fokos kemencéknél? - tette fel a kérdést a kiállítás megnyitóján Romhányi Olga iparművész, aki maga is részt vett az alkotótábor munkájában. Mint válaszában rámutatott, mindenkinek kell időt szánnia olyasmire, ami boldoggá teszi.

Az alkotók nevében köszönetet mondott az égetőmestereknek, Presits Lujza táborvezetőnek és a salgótarjáni tűzhelygyár vezetőinek, akik tavaly nyáron tizenkilencedik alkalommal teremtettek lehetőséget a tűzben kiégett zománc művészi megmunkálásához.

Évről évre a Wamsler SE Háztartástechnikai Rt. támogatásával szervezik meg a kéthetes nyári zománcművészeti alkotótábort. Az égetőkemencét, a lemezeket, a zománciszapot és a színezékeket is a tűzhelygyár biztosítja, cserébe az alkotók az ott készülő tűzzománcok egy részét a vállalatnak ajándékozzák. Ezek egy részéből a gyárban rendeznek kiállítást, másik részét partnereinek ajándékozza a cég.

A XIX. Zománcművészeti alkotótáborban született művekből válogatott kiállítást a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában láthatja március 7-ig a közönség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.