Tűsarkúban Eszterházán

Befejeződtek a fertődi Esterházy-kastély díszudvarának rekonstrukciós munkálatai: az ország egyik legszebb kastélyának díszudvara több ezer tő virággal várja a látogatókat.

Eredetileg csupán kavics fedte a ma is látható, 18. századi barokk szökőkút kör­nyékét a fertődi kastély udvarán. Az idén megújult díszudvar a kastélymúzeum megnyitásával egyidőben, 1959-ben készült, Ormos Imre professzor barokk kertterve alapján. A helyreállítás alapjául szolgáló tudományos kutatást és a hely­reállítás koncepcióját a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága Europa Nostra-díjas fő­kertésze, Alföldy Gábor jegyzi.

A rekonstrukció során több ezer tő egynyári virágot és bukszust ültettek ki az elmúlt hetekben, füvesítettek és cse­rélték az elmúlt évtizedek alatt túl nagyra nőtt tiszafákat, kiépítették a díszudvar öntözőrendszerét és megoldották a vízelvezetést, valamint tűsarkú cipőben is könnyen járható felületeket alakítottak ki. A munkálatok eredményeként a barokk kertek világát idéző kertbe érkezik a kastély kovácsoltvas díszkapuján belépő látogató.


Eszterhaza_diszudvar
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.