Túl művészi lett volna? Nem lesz Toldi-film

„A Magyar Nemzeti Filmalap október 14-én, rendkívüli döntőbizottsági ülésén elutasította a Toldi című filmtervet, a megítélt támogatásokat visszavonja, a produkció eddigi költéseit jóváírja. Csak egy megjegyzésem lenne, a költő szavaival: „Ha örül Horger Antal úr, hogy költőnk nem nyelvtant tanul, sekély e kéj" – adta hírül a Facebook-lapján Pálfi György rendező.
A Toldi film tervezett költségvetése 2,5 milliárd forint volt. Utoljára a Bereményi Géza rendezte, kurzusfilmnek titulált Hídember, illetve a Sorstalanság készült ilyen nagyságrendű büdzsével (2,2, illetve 2,5 milliárd forint).

A MNF közleménye állítja, az intézmény döntőbizottsága szerint – noha korábban megszavazták a támogatást – még nincsenek meg a feltételei annak, hogy egy ilyen magas összegű támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely művészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani. Múlt héten Havas Ágnes, az MNF igazgatója úgy fogalmazott: az a baj, hogy Pálfi művésznek tartja magát.

Ugyanakkor a Kakukkfiók című Goda Krisztina-film a héten további 39 millió forintot kapott, azaz így a teljes büdzsé túllépte az egymilliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.