Trükközik a Gólem

Ha tudni akarod, mi a kapcsolat egy fej nélküli nyúl, egy halott csecsemő, egy cilinder, egy szamurájkard, egy kávé, egy cső, Bart Simpson, egy malacpersely, a szuper ragasztó és a fülcseppek között, akkor trükközz velünk a KINOban a Gólem Színházzal február 18-án este fél nyolctól.

A darab hősei hétköznapi figurák, két cimbora, egyikük bűvész, sőt, igazi varázslónak képzeli magát, és eltökélt célja, hogy kiakassza a világ menetét, másikuk egy csőszerelő, akit nem akármilyen asszonnyal áldott meg a sors. Komoly párkapcsolati gondokkal küzd, próbálja életben tartani erősen haldokló házasságát, miközben azon agyal, hogy is lehet egy csövön át átmászni egy másik világba. Ők ketten a legjobb barátok, mindent megosztanak egymással, kávé mellett elmélkednek a világ dolgairól, s így megy ez hosszú ideig, mígnem történik valami...valami egészen szokatlan, ami kizökkenti a dolgokat szokásos medrükből.

A novelláiról, képregényeiről és filmforgatókönyveiről ismert Edgar Keret több történetét fűzte össze Borgula András, ebből született „A TRÜKK" című előadás Bánki Gergely, Schmied Zoltán, Schnur Anita szereplésével. A nyolc, eredetileg egymástól független novella az összeszerkesztés után egy kész, 75 perces darabbá állt össze, melynek mondanivalója a barátság és a párkapcsolatok örök érvényű kérdéseit boncolgatja kissé szürreális módon.

A népszerű izraeli szerző műveit most először viszik színpadra. Érdekesség, hogy az ő könyveit lopják amúgy a legnagyobb számban az izraeli könyvesboltok polcairól, ötperceseknek becézett írásainak köszönhetően Izraelben újraéledt a novellák iránti érdeklődés. Novellagyűjteménye Gólem kiadásban jelenik a meg a darab bemutatójával egyidőben.

A héber szövegek különleges játékosságát megőrizve a magyar fordítás is a mindig aktuális témák körül kering. Kivételessé azonban nemcsak a nyelv szépsége teszi; a tipikus problémákat gyakran groteszk módon mutatják be, a mindenki életében megtalálható mindennapi tárgyak új jelentéseket kapnak - így lesz a pillanatragasztó (szuper ragasztó, különleges ragasztó!) egy kapcsolat szimbóluma, egy barnás-vöröses, foltos utcakő a határtalan lehetőségek szigete, egy szamurájkard útitárs a hosszú buszozáshoz, egy bejárati ajtó pedig... nos, egy hétköznapi baleset helyszíne.

 

Trükk
Trükk
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.