Toronyház miatt bukhat a szentpétervári világörökség

A szentpétervári önkormányzat engedélyt adott a Gazpromnak az úgynevezett Ohta központ felépítésére: annak 400 méter magas központi felhőkarcolója a műemléki belváros szinte minden pontjáról látható lesz, és nem kizárt, hogy emiatt a város jelentős része lekerül az UNESCO Világörökség-listájáról.

Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó szerint a toronyépület a műemlékvédelem alatt álló részen kívül épül, ezért az UNESCO nem emelhet kifogást ellene. Ezzel szemben az eredetileg 300 méteresre tervezett, "kukoricának" csúfolt tornyot olyan területen húznák fel, ahol a beépítési magasságot szigorúan 100 méterben korlátozták, de az engedély az eredeti tervhez képest még közel 100 méterrel majdnem 400-ra toldotta meg magasságát. Az illetékes bizottság 11 tagja szavazott a "kukorica" engedélyezése mellett, három ellene: az utóbbiak között volt a műemlékvédelmi bizottság képviselője is.

Az indoklás szerint az engedélyezésnél figyelembe vették, hogy a telek kicsi és alakja "kényelmetlen", vagyis egy kisebb épület esetén nem férnének el rajta a szükséges kiszolgáló intézmények, és nem lehetne betartani azt, hogy a Gazprom épületét százméteres biztonsági sávval kell elválasztani a legközelebbi folyóvizektől és utaktól, s végső soron az adott ingatlanon nem lenne kifizetődő mást építeni.

A csütörtöki orosz lapok megállapították, hogy a felsorolt érvek igen meggyőzőek - a beruházók számára, akik azonban meg sem említették a történelmi városrészt. Elhangzott ugyan, hogy az Ermitázs előtti Palota-térről az üvegszörny nem látszik majd (mivel a teret épületek ölelik körül), de a város szinte minden, turisták által látogatott pontjáról nagyon is jól látszik majd, a Szmolnijban működő önkormányzat hivatalnokai pedig úgyszólván mást sem láthatnak. A szentpétervári hivatalnokok azzal indokolták a törvénysértést, hogy az Ohta-központ nem afféle szokványos beruházás, mert a befektetők munkahelyeket, útépítéseket, bevásárlóközpontot és sportcsarnokokat ígértek a város lakóinak.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap emlékeztetett rá, hogy néhány éve a Bajkál-tó mellé tervezett gázvezetéket az építés utolsó szakaszában sikerült egyetlen szóra más nyomvonalra terelni: a szót Vlagyimir Putyin akkori államfő mondta ki. S ha az önkormányzat nem fogja fel, hogy az ígért beruházások nem érik meg, hogy miattuk elcsúfítsák Szentpétervár évszázadok alatt kialakult látványát, akkor most is legfeljebb az államfő szava bírhatja őket jobb belátásra - vélte a lap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.