Törőcsik kizárólag Alföldire szavazott

Bár Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter arról számolt be, hogy a szakmai zsűri minden tagja támogatta a Nemzeti Színház igazgatói pályázatán Vidnyánszky Attilát, Törőcsik Mari viszont a Színház.hu-nak elmondta: ő csak Alföldi Róbertre szavazott.

A Nemzeti Színház igazgatói pályázatának eredményhirdetésén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere arról számolt be, hogy a négy pályázóból kettő felelt meg a kiírásban foglaltaknak, a szakmai javaslattevő bizottság összes tagja pedig Vidnyánszky Attila mellett tette le voksát. Alföldi egyetlen támogató szavazatot kapott, négyen ellenezték kinevezését, négyen pedig tartózkodtak. A grémium egyik tagja, Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze azonban a Színház.hu-val azt közölte, ez nem pontosan így történt.

Törőcsik Mari
Törőcsik Mari

„Abból, amit Balog Zoltán mondott, arra lehet következtetni, hogy én, akit a Nemzeti Színház delegált a szakértői testületbe, Vidnyánszky Attilát és Alföldi Róbertet is támogattam, de ez nem felel meg a valóságnak. A társulat felháborodott ezen a híren, én pedig egyszerűen tönkrementem ebbe” – fogalmazott a színész. „Borzasztó, hogy közel nyolcvanévesen – 57 éves szakmai múlttal a hátam mögött – magyarázkodnom kell egy országnak és az imádott társulatomnak, de megteszem, mert annyira lesújtottak a történtek”.

Törőcsik Mari azt is elmondta, barátja Vidnyánszky Attila, az általa rendezett Szarvassá változott fiúval jár tájolni, de az, hogy tiszteli, nem jelenti, hogy rá voksolt az igazgatói pályázatnál. Előre el is árulta Vidnyánszkynak, hogy Alföldi Róbertre fog szavazni. Őt delegálta a társulat, hogy képviselje, és nem fogadta volna el a kollégái felkérését, ha nem ért egyet a véleményükkel. A nyilvánosság előtt is kijelenti, hogy Alföldi jól csinálta azt, amit csinált, és őt szerette volna továbbra is igazgatónak. Most kezdte a legjobb formáját hozni a Nemzeti Színház, most ért be az eddigi munka – nyilatkozta a Nemzet Színésze.

Arról ugyancsak beszélt, hogy történhetett ez ügyben félreértés. Miután Vidnyánszkyt meghallgatták, megkérdezték a bizottság minden tagját, alkalmasnak találja-e, mire azt mondta, hogy igen, hiszen színvonalas pályázatot nyújtott be. Törőcsik Mari ugyanakkor a helyszínen deklarálta: ő kizárólag Alföldire voksol a társulat nevében. „Utólag azért állítják, hogy két szavazatot adtam le, mert két embert találtam alkalmasnak. Igazából üvölteni szeretnék, csak moderálom magam. Hogy jövök én ahhoz, hogy meghurcoljanak?” – fejtette ki a színész, aki arról is beszélt, méltatlanul zajlik a pályáztatás, hiszen Ferenc József császár ideje óta, Kádár János korán keresztül mindig a kultúrpolitika döntött a Nemzeti Színház vezetőjéről. „Nem értem, hogy ezt a pályáztatási cirkuszt miért igyekeznek mindig levezényelni. Ott ülnek a jelöltek, hülyeségeket kérdeznek tőlük, utána a hátuk mögött szavazunk, közben színjáték az egész” – vélekedett Törőcsik Mari.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.