Top-les: Az unalom hete

Mondhatni, semmi sem változott a magyarországi mozikban a múlt hétvégéhez képest, annak ellenére, hogy hat premierrel nyomultak a forgalmazók.

De hiába minden erőfeszítés: a Marley és én című kutyás film vezető pozíciója rendíthetetlen. Sőt, a második helyen lévő Nem kellesz eléggé című vígjáték is töretlenül népszerű. Már-már egészségtelenül nagy a komédia fölénye a hazai piacon.

A frissen bemutatott hat filmből csupán kettő jutott be a legnépszerűbb tíz közé, egy akciófilm és egy kaland-fantasy. Az előbbi francia pénzből készült, így már biztosan sokaknak beugrik Luc Besson, egykori filmrendező, manapság inkább sikeres üzletemberként jegyzett producer: az Elrabolva című brutális darab is az ő kezei közül került ki. A mű színtiszta B-kategória, de annyi tanulsággal szolgál, hogy Liam Neeson remek akciósztár.

A kilencedik helyen induló Tintaszív alapötlete nagyon jó: a Brendan Fraser által alakított férfi képes "átolvasni" különböző könyvek szereplőit a való világba (kis szépséghiba, hogy ilyenkor egy valós személyt viszont "beleolvas" a könyvbe). Persze elsőre a roppant gonoszak jönnek, akik egy idő után nem is nagyon akarnak visszatérni ­- kivéve egyet.

Vicces, ahogy fekete-fehér technikával kimódolt, lapos gondolkodású karakterek intrikálnak egymás ellen, és ha megkötöm a szükséges kompromisszumokat, és nem zúgolódom a logikai bakugrások miatt, el kell ismernem, még működnek is. De nincs a filmben, ami ellensúlyozná az életre kelt ponyvairodalmat: a valóságnak szánt világban nincs kontraszt. Végül is, az is csak meg van írva.

Ami pedig lemaradt a listáról: sokszorosan elismert dráma Meryl Streep főszereplésével (Kétely), Frank Miller látványos képregény adaptációja (Spirit - A sikító város), Nagy Viktor Oszkár a szemlén díjazott apa-fiú tragédiája (Apaföld) és egy remek dokumentumfilm (Vak szerelmek). No comment.

 

Tintaszív Brandon Fraserrel
Tintaszív Brandon Fraserrel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.