Tony Curtis örömei

A legújabbkori Magyarország egyik legboldogabb médiaeseményén vehetett részt az, aki bejutott a Virág Judit Galériába, Tony Curtis könyvbemutató és kiállításmegnyitó sajtótájékoztatójára. Efféle eseményen még nem láttam ennyire örülni embereket annak, hogy ott lehetnek, ahol vannak.

Tony Curtis, ahogy már szinte megszokhattuk, ezúttal is kertvárosi kovbojnak öltözve, decensen aranyozva és elég jókedvűen fogadta a publikum okkal, s joggal kijáró hódolatát. A 84 éves filmsztár, aki legutóbb a sokat szenvedett magyarság országimázsát javítandó járt nálunk, ezúttal saját életrajzi kötetét, a visszafogott című Hollywood hercegét, pontosabban annak friss, ropogós magyar változatát és saját festészetét jött népszerűsíteni.

Tony Curtis Budapesten (2009)
Tony Curtis a kiállításon

Ilyen boldog médiaseményben ritkán van része sajtómunkásnak, legalábbis e sorok írója még nem járt olyan sajtótájékoztatón, ahol az egybegyűltek ennyire örültek volna neki, hogy ott lehetnek, ahol. Először Virág Judit galériatulajdonos örült, hogy - idézzük - ilyen gyönyörű képeket hozott ide Tony Curtis, és hogy a festmények bevételét jótékony célokra fordítják.

Másodjára a Hollywod hercegét kiadó Pécsi Direkt Kft. Alexandra kiadójának munkatársnője örült, erősen, majd Simonyi András washingtoni ex-nagykövet nemkülönben, bár ő, mint megjegyezte irigy is kicsit, tekintve, hogy Curtis barátja lehetett John F. Kennedynek, valamint, hogy nagyon hosszú az életrajzi kötetben szereplő nők listája.

A leghosszabban azonban maga Tony Curtis örült, főleg azért, hogy ilyen jó társaságban lehet, és hogy a kiadós hölgy milyen jól néz ki. A művész ismét hosszasan és kedvtelve beszélt magyarságáról, élete első öt évéről, amikor csak a mi anyanyelvünkön érintkezett a külvilággal.

Egy ponton annyira elragadták az érzelmek, hogy - kapaszkodjanak - kifejezetten magyar identitásúnak nevezte magát, ami különösen jól esett hallgatóságnak, még úgy is, hogy ezt a tolmács nagy igyekezetében magyar integritásúnak fordította. A csúcs mégsem ez volt, hanem az, amikor az idős amerikai sztár majdnem tökéletes magyarsággal rágyújtott az „Az a szép, az a szép..." kezdetű nótára.

Legvégül a meglepetés-vendég örült, nem más, mint Tony Curtis valaha volt legjobb magyar hangja, Sztankay István, aki még virágot is hozott Tony Curtis feleségének és édesanyjának. A moderátor bejelentette, hogy akkor most bemutatja egymásnak a két nagyszerű művészt, hadd ismerjék meg végre egymást; ekkor a hangulat már annyira örömteli volt, hogy szinte fel sem, tűnt, amikor Sztankay közölte: már háromszor találkoztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.