Tömegszerű csárdás

Hajdú-Bihar megyében felélesztették a feledésből, s most arra készülnek, hogy legalább ötszáz pár táncolja el egyszerre, mégpedig a Guinness rekordok könyvének hitelesítő bizottsága előtt. Az úgynevezett Mikepércsi csárdásról van szó, amelynek előadásával a hazai néptáncegyüttesek évtizedeken át zajos sikereket arattak rangos nemzetközi néptáncersenyeken.

A mintegy öt perc hosszú tánc Béres András néprajzkutató, a Debreceni Népi Együttes koreográfusa és vezetője gyűjtéséből való az 1950-es évekből. Ő alkotta meg a csárdás klasszikus, színpadi koreográfiáját is, amellyel annak idején Ázsiától Afrikán át Amerikáig bemutatkoztak magyar együttesek. Béres András 1993-ban bekövetkezett halála után azonban elfogyott a lendület, s az elmúlt tizenöt évben elhalványult a Mikepércsi csárdás emléke – emiatt határozta el a Hajdú-Bihar megyei Mikepércs község vezetése, hogy a település egyik jelképének számító produkciót nem hagyja végleg veszni hagyni.

Amint azt Törökné Csécs Lenke néptánc pedagógus, a debreceni Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes vezetője megkeresésemre elmondta: meglepő, hogy a Mikepércsi csárdás emléke lassan kezdett elkopni, hiszen annak idején a Debreceni Népi Együttes több nemzetközi versenyen – többek között Tunéziéban és Dániában – első díjat nyert a produkcióval. Elmondása szerint egy időben olyan nagy sikere volt a koreográfiának, hogy egy lengyelországi fesztiválra érkezve a népi együttes tagjai megdöbbenve látták: egy lengyel tánccsoport éppen a Mikepércsi csárdással nevezett be a versenyre.

A hivatalosan “tömegszerű” rekordkísérletnek nevezett, legalább ötszáz pár részvételével előadott produkciónak a napokban már megkezdődtek a próbái Debrecenben és Mikepércsen. A táncot Törökné Csécs Lenke, Pohly Szilvia és Török Gergely tanítja be, igaz, egyelőre még nem ezer embernek, mert a szükséges ötszáz pár tánchoz több tucatnyi pár még hiányzik. A szervezők azonban biztosak benne, hogy lesznek még jelentkezők, s bekerülhetnek a rekordok könyvébe, mert a felhívásuk már eddig is nagyon sok embert megmozgatott. Az előadásra bejelentkeztek a debreceni Hajdú Táncegyüttes Hajdan Hajdúi és a Hajnalpelika Hagyományőrzők, de csárdást járnak majd a környékbeli települések – Derecske, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény, Monostorpályi, Hosszúpályi, Létavértes, Földes és Fülöp – táncosai is. A rekordkísérletnek részesei lesznek a mikepércsi Béres András Művészeti Iskola diákjai, igaz, az ő számukra nem okozhatnak gondot a tánclépések, hiszen a névadó koreográfiája nekik már tananyag.

Maga a rekordkísérlet augusztus 15-én lesz Mikepércsen, a helyi futballpályán, mert az volt az egyetlen létesítmény a településen, ahol legalább ezer ember képes egyszerre öt percen át táncolni.

csárdás
csárdás, 2009-07-22,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.